Rijswijks fietsexamen door weer en wind

Nieuws
De scholieren staan klaar voor vertrek. Wethouder Gijs van Malsen spreekt ze nog wat extra moed in.
De scholieren staan klaar voor vertrek. Wethouder Gijs van Malsen spreekt ze nog wat extra moed in. (Foto: Robert Heijdemann)

Basisscholieren van groep zeven hebben zich goed voorbereid op hun fietsexamen. En nu het zover is, teisteren storm en regen de Rijswijkse straten. Maar ze zitten er niet mee. Van alle kanten komen ze aanfietsen bij wijkcentrum Stervoorde voor het uur U. De start van het praktijkgedeelte van het fietsexamen. “Ik ben wel een beetje zenuwachtig”, zegt een meisje, terwijl ze haar oranje hesje aantrekt.

Door: Robert Heijdemann

Het is nog vroeg in de ochtend van dinsdag 16 april, wanneer aan een grote tafel in de hal van Stervoorde alle vrijwilligers hun instructies krijgen van Dennis van Beek. Hij is van Haaglanden Beweegt. Er zijn zo’n vijftien vrijwilligers. Van Veilig Verkeer Nederland en via de scholen om de kinderen te begeleiden en te kijken of ze het wel goed doen. Donderdag is er nog een examendag. Dan is de start bij de Rijswijkse Schouwburg.

‘Juf ik vind het eng’

Marty, Debby, Rob, en John zijn er namens Veilig Verkeer Nederland. Marty voor de vierde keer en Rob komt al tot 31 keer. Eerst namens de politie, nu als VVN’er. “Ik rijd op de scooter langs de controleposten van het uitgezette parcours om te kijken of alles goed gaat en of er geen obstakels zijn”, vertelt Rob. “Het is een hele meute scholieren, dan moet je wel een beetje tempo draaien. Om de halve minuut vertrekt er één”, vult Marty aan. “Onderweg met de fiets moeten ze goed opletten. Goed kijken, hand uitsteken en voorrang geven”, aldus John. “Het is zo leuk om die kinderen te begeleiden. Je maakt van alles mee. Ze noemen je nog juf ook. ‘Juf ik vind het eng. Ik heb de zenuwen’. De een heeft een geleende fiets die is te groot, de ander is te klein. En als ze geslaagd zijn, dan zijn ze zo happy. Daar doe je het voor”, horen we van Debby.

Kwetsbare weggebruikers

Inmiddels staan op het voorplein de 237 kinderen klaar. “Het is niet al te best weer vandaag en dan toch al die kinderen met enthousiasme op de fiets zien stappen, dat is toch heel mooi”, vertelt wethouder Gijs van Malsen terwijl hij toekijkt. Het parcours is tussen 5 en 10 minuten. Met daarin alle handelingen die ze goed moeten doen. Het is te hopen dat ze dat morgen ook doen als ze weten dat er geen examen is. “Dit fietsexamen is belangrijk, fietsers zijn de meest kwetsbare weggebruikers die er zijn. Het wordt steeds drukker op de weg, fietsers zijn er vaak de dupe van. Goed leren fietsen is ongelooflijk belangrijk. Ik ben blij dat er vandaag en donderdag weer zoveel kinderen examen doen”. Gijs vertelt ook over het nieuwe Rijswijkse fietsplan met allerlei maatregelen om de fietsveiligheid in Rijswijk te verbeteren. “Fietsen en wandelen is ook goed voor je eigen gezondheid”. Hij benoemt ook de inzet van de vrijwilligers: “Belangrijk dat weer zoveel mensen zich inzetten. Zonder vrijwilligers gaat zo’n examen niet door”.