Theatervoorstelling ‘Wow de zee is van plastic!’ in het Huis van de stad

Nieuws
De theatervoorstelling ging over klimaatproblematiek, duurzaamheid en plastic soep in de oceanen.
De theatervoorstelling ging over klimaatproblematiek, duurzaamheid en plastic soep in de oceanen. (Foto: Gemeente Rijswijk)

De raadzaal in het Huis van de stad werd maandag even omgebouwd tot theaterzaal. Theatergroep Droog Water speelde er de voorstelling ‘Wow, de zee is van plastic!’ voor basisschoolleerlingen van de Elsenburgschool. De voorstelling is onderdeel van de Afvalrace, een wedstrijd tussen leerlingen van vier basisscholen om het gebied rond hun school schoon te houden door zwerfafval op te ruimen. De school met het schoonste gebied wint de Helden van Rijswijk wisselbeker.

De afvalrace ging in november van start en duurt nog tot en met mei. Elke school heeft een zogenaamd adoptiegebied, het gebied dat ze zo schoon mogelijk houden al die maanden. De gemeente faciliteert prikkers en afvalzakken zodat de leerlingen goed gewapend het afval kunnen opruimen.

Bewustwording

Dennis van Beek, programmacoördinator bij Haaglanden Beweegt, legt uit dat de afvalrace vooral bedoeld is om bewustwording te creëren over (zwerf)afval en afval scheiden: “Als kinderen al vroeg leren hoe slecht zwerfafval voor de natuur en voor dieren is, gaan ze er hopelijk bewust mee om en gooien ze hun afval netjes in de prullenbak. En thuis vertellen ze aan hun ouders of vrienden wat ze meemaken op school, dus hun invloed reikt verder dan alleen het adoptiegebied dat ze onderhouden. En het wedstrijdelement van de afvalrace maakt het natuurlijk extra leuk.”

Plastic soep

De theatervoorstelling die de leerlingen maandag zagen ging over klimaatproblematiek, duurzaamheid en de plastic soep in onze oceanen. Het verhaal gaat over twee meisjes, Chloe en Gaia, die stiekem een mooie grote bal van de buurvrouw stelen, waarna hun wereld verandert. Op een woeste zee vol avontuur moeten ze erachter zien te komen waarom de eerst zo mooie bal ineens dor en bruin is geworden. Hun expeditie brengt ze van de noordpool tot het tropische regenwoud.

Door de voorstelling leren kinderen over het klimaat en waarom dit verandert, zwerfafval in de natuur en welke impact het heeft op mensen en dieren. De voorstelling daagt kinderen uit om na te denken over wat ze zelf kunnen doen om klimaatverandering en milieuvervuiling tegen te gaan.


Wethouder Mark Wit opent de voorstelling. - Gemeente Rijswijk

Wethouder Mark Wit opende de voorstelling en is blij dat deze thema’s op een toegankelijke manier gepresenteerd worden aan de leerlingen. “Jullie hebben misschien wel eens gehoord van de term plastic soep. Dat klinkt natuurlijk niet lekker, maar het is ook geen echte soep. We bedoelen daarmee het plastic dat in zee drijft. Dat komt daar terecht doordat mensen hun afval in de natuur achterlaten, dat via beekjes en rivieren in zee stroomt. Dieren eten soms dat afval op of kunnen erin verstrikt raken en dat is niet goed voor ze”, legde hij uit aan de leerlingen. “Het is dus heel belangrijk dat we ons afval netjes opruimen. En gelukkig dragen jullie daar flink aan bij met de Afvalrace. Veel dank voor jullie inzet en succes met de laatste maand”, sloot de wethouder af.

Eindsprint Afvalrace

De leerlingen die meedoen aan de Afvalrace hebben nog een maand om hun gebied zo schoon mogelijk te houden. Tijdens het eindevent op 28 mei kunnen ze nog hun laatste punten verdienen. Dan zal duidelijk worden welke school de winnaar van dit jaar is. Naast de Elsenburgschool doen ook de Rehobothschool, de Wethouder Brederodeschool en Montessorischool Parkrijk mee aan de afvalrace.