Mieke Ruigrok wil met Welzijn Rijswijk duidelijk zichtbaar zijn

Werken
Mieke Ruigrok is de nieuwe directeur bestuurder van Welzijn Rijswijk. “Open en duidelijk communiceren, dat is voor mij belangrijk."
Mieke Ruigrok is de nieuwe directeur bestuurder van Welzijn Rijswijk. “Open en duidelijk communiceren, dat is voor mij belangrijk." (Foto: Frans Limbertie)

Ze heeft er inmiddels een paar weken op zitten als de nieuwe directeur-bestuurder bij Welzijn Rijswijk. Met bijna alle personeelsleden is al een persoonlijk gesprek geweest en ook met vele vrijwilligers staat dit nog gepland. Eén ding weet Mieke Ruigrok zeker: ze wil dat Rijswijkse bewoners zich nog meer bewust worden van waar Welzijn Rijswijk voor staat en wat zij kan doen voor de mensen. “Een onsje welzijn, voorkomt een kilo zorg”, is dan ook haar credo.

Door Frans Limbertie

Er is altijd bedrijvigheid bij Welzijn Rijswijk. Ook nu weer, wanneer we deze donderdagmiddag wijkcentrum Stervoorde aan de Van Mooklaan binnenwandelen. Veel bezoekers die elkaar hier in ontspannen sfeer ontmoeten en vrijwilligers die ervoor zorgen dat alle bezoekers van een hapje en een drankje worden voorzien. Eenzaam ben je hier niet.

Oog voor talenten

Mieke ontvangt ons in haar werkkamer. Tijdens de eerste weken komt er nog al wat op haar af. Veel nieuwe indrukken opdoen, de organisatie goed doorgronden en vooral een hoop mensen leren kennen. Natuurlijk de collega’s van Welzijn Rijswijk, maar ook daarbuiten, mensen uit de lokale politiek en van andere Rijswijkse organisaties. Het is iets wat ze prettig vindt en wat haar goed ligt. Ruigrok wordt omschreven als iemand die haar zakelijke kant goed weet te combineren met een oprechte interesse in mensen. Het ontwikkelen van de talenten van mensen is iets waar ze zeker oog voor heeft en graag aan werkt.

Rotterdamse doener

“Maandag 22 september ben ik hier begonnen”, vertelt ze. “De eerste weken heb ik met Denise van Zundert, mijn voorganger, meegelopen en vooral veel interessante en aardige mensen ontmoet. Dat was een fijne ervaring.” Mieke vertelt dat alvorens zij de beslissing nam om op deze baan te solliciteren, op een midweekse dag gewoon een keer Stervoorde is binnengelopen om te kijken hoe de sfeer daar is. 

Gewoon binnengelopen om te kijken hoe de sfeer is

“Ik ben toen van mijn woonplaats Pijnacker op de fiets gesprongen en heb de rit hier naartoe gemaakt. Ik moet altijd even het juiste gevoel krijgen voordat ik zeker weet dat ik zo’n stap maak. Wat ik hier zag, beviel mij wel. Ik heb met een paar mensen gesproken en dat voelde goed. Voldaan ben ik weer richting huis gefietst en heb ‘s avonds de beslissing genomen om te reageren op deze mooie job.”

Voorganger

Met Miriam Bryson, die zelf na twaalf jaar een andere uitdaging vond als bestuurder bij een kenniscentrum voor mantelzorg in Breda, is er nog geen fysieke ontmoeting geweest. Maar beiden zijn inmiddels ‘connected’ op LinkedIn, dus een gesprek gaat er ongetwijfeld komen, verzekert Mieke ons. “De goede dingen die zij hier heeft neergezet zet ik natuurlijk graag voort. En hier en daar zal ik er mijn eigen stempel op drukken.” Als wat voor soort bestuurder beschrijft Mieke zichzelf? “Ik ben, zoals ze dat zeggen, een ‘echte Rotterdammer’: een doener die de mouwen opstroopt en graag tussen en met mensen is.”

Draagvlak creëren

Een goede band met de netwerkpartners ontwikkelen is belangrijk voor Ruigrok. “Op die manier zullen we elkaar snel weten te vinden daar waar nodig. Ik wil graag weten wat er zoal speelt in Rijswijk, ook in de politiek, met wethouders en raadsleden” geeft ze aan. Ze is iemand van de korte lijnen en geen liefhebber van ellenlange vergaderingen. 

Aan mij is een ‘vergadertijger’ verloren gegaan

“Nee, dat is duidelijk”, lacht ze. “aan mij is een ‘vergadertijger’ verloren gegaan.” Open en duidelijk communiceren, dat is waar Mieke Ruigrok voor staat. “Beter op het moment zelf wat transparanter zijn, dan wanneer je er pas aan het eind van de rit achterkomt dat dit beter had gemoeten. Daar ben ik dus niet van”, laat ze weten.

Denken net zo belangrijk

De nieuwe directeur bestuurder van Welzijn Rijswijk wil nog wel even kwijt dat het bij haar niet alleen maar om het doen draait, maar dat het denken net zo belangrijk is. Strategieën ontwikkelen is iets dat haar nauw aan het hart ligt. Een visie formuleren is één van de kernpunten. “Samen als organisatie zullen we moeten bekijken of de huidige visie nog steeds bij ons past en voldoende toekomstgericht is. Daarvoor is draagvlak creëren belangrijk. Met z’n allen moeten we het tenslotte doen. We werken hier met en voor de mensen. Als je mensen op tijd helpt met hun vragen, kun je veel ellende voorkomen. En dus moet je laten zien dat je er voor de mensen bent en duidelijk zichtbaar zijn. Daar ga ik voor!”