Mark Rutte in Rijswijk bij ondernemers

Werken
Minister-president Mark Rutte wordt ontvangen door René van Hemert. Van Hemert was acht jaar wethouder in Rijswijk en nu al vier jaar lid van de Provinciale Staten.
Minister-president Mark Rutte wordt ontvangen door René van Hemert. Van Hemert was acht jaar wethouder in Rijswijk en nu al vier jaar lid van de Provinciale Staten. (Foto: RH)

Op de eindejaarsbijeenkomst voor ondernemers uit de regio op maandagavond 12 december in de Rijswijkse Schouwburg was een bijzondere gast: minister-president Mark Rutte, die werd ontvangen door oud-wethouder René van Hemert. Mark: “Ondernemers zijn nodig, zij zorgen voor werk en dat er geld is voor onderwijs. Na de moeilijke tijd willen ze de welvaart weer overeind krijgen. Blijf vernieuwen in je vakgebied.”

Door Robert Heijdemann

Maar liefst acht regionale ondernemersverenigingen en VNO-NCW Regio Den Haag houden een gezamenlijke eindejaarsbijeenkomst. Dat zijn onder meer de Rijswijkse BBR, Bedrijventerrein, Forepark, MKB, Westvlietweg, Uitenhagestraat en InterWateringen. Tezamen vullen ze de grote zaal van de Rijswijkse Schouwburg.

Robert Heijdemann

Snelst groeiend

Ingeleid door Marit van Bohemen spreekt Mark Rutte de zaal toe. “Corona heeft grote gevolgen gehad, de horeca heeft het zwaar gehad, die is hard geraakt. Net als veel ondernemers die nu moeite hebben af te lossen. En de bedrijven die weer groeien, hebben een tekort aan mensen. Maar deze ondernemers, beginnende bedrijven en ZZP-ers zijn belangrijk om onze welvaart weer overeind te krijgen. En dat gaat goed, Nederland heeft de snelst groeiende economie in West Europa. Volgend jaar wordt een spannend jaar met veel innoveren en investeren in medewerkers.”

Bedrijventerrein

Een aantal ondernemers vertelden wat regionaal actueel is. “Er is ruimte nodig voor bedrijven. We willen doorgroeien en uitbreiden”. Probleem waar ze tegenaan lopen, is dat er geen ruimte is in de regio. “De regio is dichtbevolkt. Dat geeft ook problemen voor de bereikbaarheid.”

Maar er was ook ruimte voor vertier. Door middel van een digitale quiz werden vragen gesteld. Daarmee konden een lunch bij restaurant De Wits en een diner bij hotel-restaurant Savarin worden gewonnen., beide in Rijswijk. En de Belgische cabaretier Arnout van den Bossche ging lichtvoeting in op alle aspecten van het ondernemerschap.