Een oneindige liefde voor de cirkel op het doek

Algemeen
Het abstracte met veel cirkels en lijnen trekt hem aan.
Het abstracte met veel cirkels en lijnen trekt hem aan. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Marco Termeer (53), beter bekend als de Circle Man, werd op een dag geïnspireerd door Kandinsky (Wassily Kandinsky was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus, red). Termeer werd geboren in een creatief nest te Leiden. Waar zijn vader huisschilder was en zijn moeder uit de losse pols wat portretten op papier kreeg, begon het bij Marco ook te kriebelen. Het abstracte met veel cirkels en lijnen trok hem aan. Een oneindige cirkel waar niets aan mankeert, juist daarmee krijgt Marco vele creaties op het doek. Maar wat is nu eigenlijk kunst? “Het is datgene wat ik zelf niet kan.”

Door: Anne Smit

Termeer verhuisde in 1982 naar Schagen. Je bent jong en je doet van alles. Marco had meerdere hobby’s, maar wilde in 1993 toch iets anders gaan doen. Hij stuitte op een boek van Kandinsky, de vele cirkels en lijnen dwaalden door zijn creatieve brein. Op een goed moment pakte hij een vel papier, begon te schetsen en werkte dit net zo lang uit tot het geschikt was om in te lijsten. Een jaar later begon de Circle Man te schilderen op doek. “Dat ging vrij snel goed, hier wilde ik mee verder.” Marco experimenteerde, zijn interieur in huis bestond voornamelijk uit de kleuren zwart, rood en wit. Deze kleuren vormden de basis op zijn schildersdoek. In 2007 stapte Termeer af van deze drie kleuren en breidde hij zijn palet uit met meerdere tinten. 

Lelijke eend

De Circle Man wilde verder groeien, trok zijn stoute schoenen aan en meldde zich in ‘95 aan bij twee kunstacademies. De eerste academie was de Rietveld Academie. “Samen met een vriend reden we daar naartoe in een lelijke eend. Ik had een groot schildersdoek bij me dat amper in de auto paste. De visie van een kunstacademie is dat je je daar gaat ontwikkelen. Ik wist al zo goed wat ik wilde, dat de docent mij vertelde dat hij in dat geval niet zo veel voor mij kon betekenen. Ik moest een andere route gaan bewandelen.” Het viel Marco zwaar dat hij op dat moment niet meer verder kon gaan met dat wat hij diep in zijn hart het liefst wilde. “Ik ben even gestopt met alles, maar uiteindelijk besefte ik dat je ook verder moet als je iets graag wilt.” Er zijn veel kunstenaars die hun dromen bereikt hebben zonder opleiding. Opgeven is geen optie, dat weet Marco maar al te goed. “Ik ben van Joodse afkomst. Tijdens de oorlog is bijna mijn hele familie vermoord. Mijn zus en ik hebben alleen onze moeder nog. Dat is mijn hele leven al een drive geweest om nooit op te geven.” 


Marco is nog lang niet uitgeschilderd. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Perfectie

In een kleine souvenirwinkel in Alkmaar mocht Marco zijn ingelijste schilderijen exposeren. “De mevrouw vond het leuk wat ik maakte.” Uiteindelijk heeft hij in diverse ziekenhuizen zijn schilderijen op doek mogen tonen, stond hij jaarlijks op een spirituele beurs in Oudkarspel, is hij met zijn kunst in Haarlem geweest en mocht hij exposeren op nog vele andere locaties. “De eerste keer was het best spannend om met mijn kunst naar buiten te treden. Wat ik leuk vind, hoeft een ander niet leuk te vinden.” Toch kreeg de Circle Man het gevoel dat mensen zijn werk waarderen. Hijzelf is pas tevreden met zijn creaties als ze tot in de perfectie zijn afgewerkt. “Mijn moeder betekent veel voor mij, zij heeft altijd elk creatief idee gesteund. Mijn biologische vader overleed in 2008. Mijn moeder kreeg een nieuwe vriend, ik mag hem zeker niet te kort doen.” Zijn stiefvader heeft Marco altijd overal naartoe gereden en geholpen met het ophangen van de schilderijen. Hij was zijn steun en toeverlaat.

Circle of Life

Zoveel cirkels, zoveel lijnen en zoveel perfectie. Wat betekent dat voor Marco? “Een cirkel is een lekker figuur, er mankeert niets aan en je kunt er vele combinaties mee maken. Het is voor mij het gevoel dat me pakt. Daar hoeft niet altijd een verhaal aan te hangen. Een cirkel betekent het spelen met het figuur op het doek.” Alles wat je op het doek van Marco spot moet voor hem origineel zijn. Dat is wel eens lastig als je werkt met cirkels. “Het kan snel op elkaar lijken en dat is nu juist wat ik níet wil. Als ik een doek af heb stop ik een maand, zodat ik nieuwe ideeën krijg. Met één creatie ben ik soms wel twee tot drie maanden bezig. Er zit veel tijd in de afwerking, het is meer dan alleen het schilderen van wat cirkels.” Wanneer Marco een nieuw doek klaar heeft klinkt zijn lijflied ‘Circle of Life’ van Elton John altijd door zijn atelier.

De blije creatieve Marco blikt trots terug op een hoogtepuntje. “Een bevriend stel kocht het eerste schilderij ooit van mij. Ik was daar zo blij mee. Als kunstenaar hoop je altijd dat mensen je werk mooi vinden en het in huis willen hebben, maar je weet nooit of dit gebeurt.” 

Marco is nog lang niet uitgeschilderd, dus ook Elton John is ongetwijfeld nog vaak te horen in huize Termeer. Benieuwd naar zijn werken? Neem eens een kijkje op www.marcotermeer.nl.