Aftrap het Pronkstuk voor biologische landbouw

Nieuws
Aftrap wervingscampagne Pronkstuk.
Aftrap wervingscampagne Pronkstuk. (Foto: aangeleverd)

EENIGENBURG - Simco Kruijer, wethouder wonen en economie van de gemeente Schagen, trapte vrijdag 26 april de campagne voor ‘het Pronkstuk’ af. Dit vond plaats op de Selschardijk aan de noordkant van Eenigenburg. 

Deze actie is een initiatief van De Anbi- stichting ‘Vrienden Bioland Regio Schagen’. De uitdaging is om voor 1 oktober 500.000,- euro via leningen en schenkingen bij elkaar te krijgen om het Pronkstuk, 4 hectare agrarische grond aan de Westfriesedijk, in eigendom te verkrijgen. 

De stichting gaat deze grond per 1 januari 2025 verpachten aan biologisch tuinbouwbedrijf ‘De Lepelaar’ in het Rijpje. Zij zullen de grond in drie jaar omschakelen naar biologisch en er vervolgens biologische gewassen verbouwen. Wethouder Simco Kruijer is blij om aftrap te kunnen geven voor ‘Het Pronkstuk’: “Dit initiatief, geleid door de VBRS, is een mooi initiatief om samen te bouwen aan een duurzame toekomst voor onze regio. Hiermee ondersteunen we de biologische landbouw en daarmee de gezondheid van onze bodem en ecosystemen. Dat vind ik waardevol voor mens, natuur, en ook onze economie.”

Gezond

Onder andere door zelf land te kopen en te verpachten voor een faire prijs wil de VBRS de biologische landbouw in de regio Schagen ondersteunen. En bovendien het belang van biologische landbouw benadrukken: de productie van gezond voedsel, in gezonde ecosystemen, met zorg voor aarde, dier en mens zonder gebruik van kunstmest of schadelijke gewasbeschermingsmiddelen. Zo kunnen landbouw en natuur harmonieus samengaan. En, niet te vergeten, investeerders krijgen driemaal rendement: voor de aarde, voor de mensen en financieel.