Gemeenteraadsverkiezingen Schagen 2022: deze negen partijen doen mee

Politiek
Stemmen met een stemmal voor visueel beperkten.
Stemmen met een stemmal voor visueel beperkten. (Foto: Oogvereniging)

SCHAGEN - Over ruim twee weken is het al zover: de gemeenteraadsverkiezingen in Schagen. Welke partijen doen mee? Wij zetten ze voor je op een rij.

CDA

Is met 10 raadsleden in de periode 2018-2022 de grootste partij in de gemeente Schagen. Lijsttrekker voor komende gemeenteraadsverkiezingen 2022 is Puck de Nijs. Zij voert de lijst aan met 49 kandidaatsleden achter haar. In het verkiezingsprogramma heeft de partij voor elk dorp haar standpunten en de te verwezenlijken doelen opgeschreven.


VVD

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie heeft in de gemeente Schagen 4 zetels. Lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 is Angelique van Wijk. De VVD presenteert een lijst met 17 kandidaten. In het verkiezingsprogramma heeft de partij 10 uitdagingen uiteengezet die de gemeente Schagen nog mooier gaan maken.



Seniorenpartij Schagen

Met 4 zetels in deze raadsperiode is Seniorenpartij Schagen de een-na-grootste partij binnen de gemeente Schagen. Met jongeren van nu zijn de senioren van de toekomst, laat de partij in haar verkiezingsprogramma zien dat de partij voor iedereen binnen de gemeente Schagen is. Lijsttrekker is Perry Vriend.



JESS Lokaal 

Heeft 3 zetels in de huidige raadsperiode. De partij heeft een wethouder in het huidige college. Lijsttrekker voor de komende periode is Lars Dignum. In totaal staan er dertig leden op de kieslijst. Het verkiezingsprogramma heet: Een nuchtere kijk op onze toekomst.



PvdA 

Heeft in de huidige raadsperiode 3 zetels in de gemeente Schagen. Jan Schrijver is de huidige fractievoorzitter. Lijsttrekker voor de komende periode is Vera van Vuuren. 


SP

Heeft  1 zetel in de gemeente Schagen. Wim Rijnders is fractievoorzitter en wordt ondersteund door 4 steunfractieleden. De lijsttrekker voor komende gemeenteraadsverkiezingen is de huidige fractievoorzitter, Wim Rijnders. Het verkiezingsprogramma richt zich op diverse pijlers, maar een van de belangrijkste is de woningnood in de gemeente Schagen.



GroenLinks

Zit deze periode met 1 zetel in de gemeenteraad van Schagen. De huidige fractievoorzitter Lambert Riteco heeft voor deze verkiezingen het vertrouwen gekregen van het bestuur en leden en is wederom gekozen tot lijsttrekker: Het verkiezingsprogramma heet: Menselijk Eerlijk Duurzaam. 



D66 

Is actief met 1 zetel in de Schagen gemeenteraad. Lijsttrekker voor deze gemeenteraadsverkiezingen is Frans Jansen. D66 wil extra aandacht voor de energietransitie en ziet, net als haar zusterpartij in Den Helder, waterstof als een realistische optie. 



Wens4U

Heeft deze periode ook 1 zetel bemachtigd in de gemeenteraad van Schagen. de huidige fractievoorzitter is tevens de lijsttrekker voor komende verkiezingen, Merieke Bredewold. 



Duurzaam Schagen stopt ermee

De partij die nu nog wel in de raad zit maar niet meer mee zal doen aan de gemeenteraadsverkiezingen 2022 is Duurzaam Schagen. De partij zat met 1 zetel in de raad. Fractievoorzitter Friso Teerink zegt dat er te weinig aanwas is voor een mooie verkiezingslijst. De partij wordt tevens opgeheven.