Leerlingen De Wieken en Het Kleurrijk krijgen les in de buitenlucht

Algemeen
 Buiten leren heeft positieve effecten op kinderen. (Foto: Debora van Es).
Buiten leren heeft positieve effecten op kinderen. (Foto: Debora van Es).

Les in de buitenlucht is goed voor lichaam, geest en leerprestaties. Met de Nationale Buitenlesdag, dinsdag 4 april, wordt extra aandacht besteed aan dit feit. Op deze dag laten gastdocenten van het NME-centrum/ de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) kinderen van basisscholen De Wieken en Het Kleurrijk ervaren hoe leuk en gezond het is om in de openlucht te leren. Maar eerst trapt een wethouder samen met de leerlingen de Nationale Buitenlesdag af.

Na de officiële opening gaan leerlingen van groep 1 tot en met 4 van basisschool Het Kleurrijk ‘lieveheersbeestjesrekenen’. Met de stippen op de vleugels van deze insecten kun je namelijk allerlei sommen maken. Ook dominostenen zijn geschikt voor rekenopdrachten. Gastdocent Heidi Hoogvliet van de SMD helpt de kinderen bij het tellen en uitrekenen.

Leerlingen van de bovenbouw maken onder leiding van Heidi’s collega Rob van der Drift een speurtocht door de wijk, waarbij ze op zoek gaan naar bomen die niemand meer opvallen. Toch zijn die bomen heel karakteristiek als je ze met aandacht bekijkt en bestudeert. ’s Middags begeleidt Rob de groepen 7 en 7/8 van basisschool De Wieken bij de bomenontdekkingstocht.

(Hard)lopen

Op verzoek van de SMD gaan beweegcoaches van Lekker Bezig Schiedam met de groepen 5 en 6 van beide basisscholen een stuk (hard)lopen in de buurt. Ze leggen een afstand van 1,6 kilometer af, oftewel een mijl, geïnspireerd op het Schotse initiatief The Daily Mile. De overige basisscholen in Schiedam zijn ook door het NME-centrum/ de SMD uitgenodigd om mee te doen aan de Nationale Buitenlesdag. De NME-coördinatoren hebben per e-mail een inspiratiebundel ontvangen, met suggesties voor buitenactiviteiten.
De Nationale Buitenlesdag is een onderdeel van de campagne Groen doet goed Schiedam. Het NME-centrum/ de SMD organiseert de activiteiten voor deze dag in opdracht van de gemeente Schiedam.

Positieve effecten

De Nationale Buitenlesdag, een initiatief van de organisaties Jantje Beton en IVN Natuureducatie, stimuleert leerkrachten om meer lessen in de buitenlucht te geven. Voor inspiratie en handvatten kunnen ze terecht op de website www.buitenlesdag. Uit onderzoek blijkt dat buiten leren positieve effecten heeft. Door de combinatie van daglicht en frisse buitenlucht kunnen kinderen zich beter concentreren en presteren ze beter op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en overige vakken. Ook is de beweging die ze tegelijkertijd krijgen heel gezond.