Eerste compleet vernieuwde Wiltonflat opgeleverd

Duurzaam
Vernieuwde Wiltonflat.
Vernieuwde Wiltonflat. (Foto: Michelle Muus)

Na 10 maanden van ‘vernieuwbouwen’ is de eerste van de drie Wiltonflats praktisch onherkenbaar veranderd. Vandaag vond de sleuteloverdracht aan de eerste bewoners plaats. Een bijzonder moment in de geschiedenis van deze drie flats. Medio vorige eeuw zagen ze het levenslicht. Dok- en scheepswerfmaatschappij Wilton-Feijenoord bouwde ze voor haar fabrieksarbeiders. Nu is alleen het casco nog authentiek. De rest is volledig vernieuwd.

Vergelijkbaar met nieuwbouw

De ‘vernieuwbouw’ van de flat is uitgevoerd door Willems Vastgoedonderhoud, in opdracht van Woonplus Schiedam. Het ontwerp is van Zijdekwartier architecten. De flat kreeg een andere indeling, nieuwe gevels, nieuwe installaties en een extra lift. Het gebouw is geïsoleerd conform de nieuwe richtlijnen en telt 100 zonnepanelen op het dak. Ook is de flat voorbereid op een toekomstige aansluiting op het warmtenet. De galerijen zijn tweemaal zo breed geworden en de woningen zijn allemaal rollatortoegankelijk. Na de verbouwing zijn alle drie de flats dan ook bestemd voor senioren (55+).

De hofjes van Wilton

De galerijen bieden niet alleen alle ruimte aan scootmobielen. Ze zijn ook uitgegroeid tot een ontmoetings- en verblijfsruimte voor de bewoners. Een kletspraatje maken voor de deur en daar even een stoel bij pakken is nu voor iedereen mogelijk. Ook liggen er tussen de drie flats nog twee grote binnentuinen die eigendom zijn van de gemeente. Het plan is om deze opnieuw in te richten. Hoe precies? Dat zullen de gemeente, Woonplus en natuurlijk de bewoners zelf samen gaan invullen. Het doel zal in elk geval het creëren van nog meer ontmoetingsruimte voor de bewoners zijn. Als alles straks af is, hoopt Woonplus dan ook dat de Wiltonflats een tweede leven krijgen als ‘de hofjes van Wilton’.

Appartementen beschikbaar voor ‘doorstromers’

Er zijn nog enkele appartementen in de eerste Wiltonflat beschikbaar. Deze zijn gereserveerd voor ‘doorstromers’. Wie ouder is dan 55 jaar en in een grote, schaarse Woonpluswoning woont, komt in aanmerking voor deze regeling. Men krijgt dan voorrang, persoonlijke begeleiding en hoeft niet meer zelf te zoeken via Woonnet. Wie meer wil weten over deze regeling kan terecht op woonplus.nl/senioren of contact opnemen met Delaila de Heer, woonmakelaar bij Woonplus (06-55188369 of dhr@woonplus.nl).

JW TV nam een kijkje bij de oplevering.


Lees ook: