Gerrit van SAGE: lief en scherpzinnig

Nieuws
Gerrit van Schuppen heeft met Saskia van Herwijnen heel inspirerend werk nagelaten.
Gerrit van Schuppen heeft met Saskia van Herwijnen heel inspirerend werk nagelaten. (Foto: SAGE)

Alle aanwezigen namen gistermiddag een boek mee naar huis uit de rijke boekenverzameling van Gerrit van Schuppen. Het was zijn wens om de collectie te verdelen onder zijn vrienden en kennissen.

Door Kor Kegel

De uitvaartplechtigheid op de Beukenhof liet bijzondere muziek horen, variërend van Pink Floyd en Soft Machine tot Arvo Pärt (‘Spiegel im Spiegel’) en Henryk Górecki – want Gerrit had een veelzijdige smaak. ‘A Concise Britisch Alphanet’ van Hugh Hopper en Robert Wyatt had hem ooit gestimuleerd om met taal bezig te gaan. Letters en woorden kregen nieuwe betekenis. In de jaren tachtig kwam Gerrit in de redactie van het kwartaalblad van de bewonersvereniging Schiedam-Zuid (BVSZ). Hij maakte er vooral tekeningen voor en bedacht een naam voor het wijkblad: de Gorzette, een samentrekking van de Gorzen en gazette.

Op de overlijdenskaart stond: Gerrit van SAGE. Zo was hij bekender dan onder zijn eigen naam. Met Saskia van Herwijnen vormde hij in 1994 het kunst- en dichtersduo SAGE. Ze werkten met woord en beeld en waren deelnemer van Stichting KunstWerkt Schiedam. In de serie ‘Poging tot Poëzie’ zocht SAGE naar een visuele vorm van poëzie, wat hun pogingen een bredere functie gaf dan wanneer tekst wordt gestold tot een gedicht. Ze maakten objecten en installaties. Hun werk was twee- en driedimensionaal en bestond ook uit filmpjes. Saskia en Gerrit brachten als SAGE poëzie en beeldende kunst samen, zoals in ‘Galerie 93’, ‘Het Poëzijn’ (2001) en ‘Poëzieplein’ (uitgeverij Artemis, Schiedam 2009). Het werk van SAGE is opgenomen in ‘Zieteratuur’ (uitgeverij Passage, 2010), de Poëziekrant en in ‘Vorm & Visie. Geschiedenis van de concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen’ (2013).

Gerrit van Schuppen was een buitengewoon zachtaardige en lieve man, maar kon als dichter en schrijver zeer snedig en expliciet zijn.

Op zondag 14 mei kreeg Saskia hem niet meer wakker. Gerrit had al lange tijd hartproblemen. Hij is 72 jaar geworden. Op de uitvaartplechtigheid klonk ‘Eastbourne Ladies’ van Kevin Coyne, maar dan gespeeld door Summerbreeze op Plantage Pop in 1980 en gezongen door Rini van Willigen, toen nog actief in Arie BV. Gerrit was ‘in the blues’ en trok jarenlang op met Rini van Willigen (1956-2020). “In deze muziek komt alles bij elkaar,” sprak goede vriendin Jolie Hakkert.