Loop eens langs bij ‘de scho(o)ne lijn’ in het Schreiershuisje

Nieuws
Oud-bugemeester Reinier Scheeres doet onder toeziend oog van Yvon Koopman de handwas in een zinken teil.
Oud-bugemeester Reinier Scheeres doet onder toeziend oog van Yvon Koopman de handwas in een zinken teil. (Foto: Marius Schinkel)

In het Schreiershuisje in Schiedam-Zuid werd zaterdag 3 juni het project ‘de scho(o)ne lijn’ van Yvon Koopman geopend door oud-burgmeester Reinier Scheeres. De oud-burgervader kon de was doen. Alsof het zijn dagelijks werk was, waste hij in een zinken teil met zeepsop handmatig een doek op een manier zoals dat vroeger werd gedaan, wrong het uit en hing het samen met Yvon aan de lijn die reeds volhing met geschilderde kledingstukken.

Door Kathy Huitema

Het Schreiershuisje wordt beheerd door Sjef van Duin en Esther Zitman, kunstenaars uit Schiedam-Zuid. Zij organiseren er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen in samenwerking met lokaal- en nationaal bekende kunstenaars. Yvon Koopman werd gevraagd voor het project in het Schreiershuisje in de Gorzen. Zij bedacht ‘de scho(o)ne lijn’: schoon van niet vies, en schoon van mooi.’ Yvon: ‘In samenwerking met de Pionier, het Leger des Heils, Stichting de Mouterij en DOCK heb ik een oproep gedaan in de Gorzette en lezers gevraagd, duik eens in je kledingkast en doneer een kledingstuk aan dit project. Ik verstijf het en dan mogen jullie het zelf beschilderen.’ Veel Gorzenezen zijn maandenlang aan de slag gegaan met een gesteven kleinood. Ineke Elshof, kindermedewerker bij DOCK ondersteunde bij het schilderen. Negenjarige Miley voorzag een tuinrokje van twee kersen en een zonsopgang. Miley: ‘Soms lukt het me om zelf iets leuks te schilderen en soms helpt juf Ineke. Ik teken graag en wil later kunstenaar worden.’ Borre van acht, die heel creatief en altijd met recepten bezig is, werd enorm geïnspireerd door alles wat hij bij zijn oma in de tuin vond. Hij verwerkte deze ingrediënten in een recept en schilderde het op een groot wit hemd. Niet alleen kinderen, ook volwassenen gingen met verf, kwast en kledingstuk aan de slag.

Schreiershuisje 

De naam Schreiershuisje komt van de vissersvrouwen, die hier huilend afscheid namen van hun mannen en zonen, die wekenlang voor de visserij naar zee vertrokken. Het voormalige wachthuisje, waar vroeger werklieden schuilden terwijl ze wachtten op hun boot, verandert telkens van aanzicht. Uiteenlopende kunstvormen zijn hier te bewonderen, van installaties tot figuratieve kunst, van beelden tot graffiti. Er hangt nu acht meter gesteven en kleurrijke was aan ‘de scho(o)ne lijn’ en die blijft er zeker nog twee maanden hangen.