‘Niet al die Schiedammers wegzetten als extreem-rechts’

Nieuws
Gespreksleider Bart de Leede introduceert de curatoren van de armoede-expositie, kamerlid Barbara Kathmann geflankeerd door wethouders Lianne van Kalken en Petra Zwang.
Gespreksleider Bart de Leede introduceert de curatoren van de armoede-expositie, kamerlid Barbara Kathmann geflankeerd door wethouders Lianne van Kalken en Petra Zwang. (Foto: Menno Siljee)

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders heeft in Schiedam 28,5 procent van de uitgebrachte stemmen gekregen. Dat betekent een verdubbeling van de PVV ten opzichte van de kamerverkiezingen van maart 2021.

Door Kor Kegel

GroenLinks-PvdA kreeg met 15,1 procent de helft méér stemmen dan twee jaar geleden. NSC van Pieter Omtzigt kreeg 10,1 procent en DENK zag een lichte toename tot 9,7 procent.
Alle andere politieke partijen kregen van de Schiedamse kiezers minder stemmen dan in 2021 (behalve dan de partijtjes die nu voor het eerst meededen). De VVD viel met een derde terug tot 12,6 procent. Sommige partijen halveerden: de SP bijna, Forum voor Democratie exact, en D66 en het CDA verloren nog meer dan de helft van de stemmen van vorige keer.
“De uitslag in Schiedam spoort met de trends elders in het land”, reageert Maarten Groene, voorzitter van de PvdA-afdeling Schiedam. “Het is een uitslag die veel reacties oproept, maar het is in Schiedam niet nieuw dat het een bepaalde kant uitgaat.” De oud-wethouder doelt op scores die voorheen de Centrumdemocraten en Pim Fortuyn binnenhaalden.
DENK reageert met gemengde gevoelens. “We hebben nog nooit zo veel stemmen gekregen en dus kijken wij met gepaste trots terug op het verkiezingsresultaat”, zegt Cemil Karahmanoglu, fractievoorzitter in de Schiedamse gemeenteraad. “Het geluid van DENK bewijst ook nu weer van onkenbare waarde te zijn voor vele kiezers. Bijna één op de tien Schiedammers vertrouwt in ons geluid.”
Tegelijk noemt Cemil Karahmanoglu de uitslag een drama voor Nederlanders met een migratieachtergrond en Nederlandse moslims. “Nederland gaat een sombere tijd tegemoet met een haatzaaier als premier”, zegt hij. “DENK-Schiedam heeft er het volste vertrouwen in dat onze landelijk fractie onder leiding van Stephan van Baarle doorgaat om dat te allen tijde te bestrijden.”
“Laten we ons hoeden voor tweedeling”, zegt PvdA-voorzitter Maarten Groene. “Ik vind niet dat we al die Schiedammers die op Wilders hebben gestemd moeten wegzetten als extreem-rechts. Ik vind de uitslag boven alles een signaal dat men zich niet gehoord voelt door de Haagse politiek.”
CDA-afdelingsvoorzitter Patricia van Aaken is ‘enorm teleurgesteld’ dat het percentage CDA-kiezers terugviel van 5,4 naar 2,2. “Daar baal ik ontzettend van. Tegelijkertijd ben ik er niet helemaal verbaasd over. Dat komt met name door de afgelopen vier jaar. Als CDA’er heb ik moeite gehad om ‘mijn’ CDA te volgen en te begrijpen welke afwegingen er werden gemaakt. Dat bemerk ik overigens bij meer leden. Op dossiers als stikstofaanpak, aardgaswinning Groningen, toeslagenaffaire en de oorlog in Oekraïne lijken we binnen de partij steeds verder van elkaar af te staan. Dan lijken we toch te veel een bestuurderspartij geworden. Daar herken je jezelf steeds minder in.”

“Ik denk dat dit niet alleen binnen het CDA speelt”, zegt oud-wethouder Van Aaken. “Ik zie om me heen dat veel mensen aan het zoeken zijn. Gezien en gehoord worden is één ding, maar écht luisteren is iets heel anders. En echte oplossingen worden gemist. Met deze uitslag hopen ook mensen in Schiedam dat er een andere koers wordt gevaren. Met deels nieuwe partijen. Maar ook zij zullen moeten samenwerken en geven en nemen. Dat doet iets met vertrouwen van de mensen. Net als zovelen maak ik me zorgen over dit proces, dat waarschijnlijk (te) lang gaat duren en waar verharding steeds vaker de kop opsteekt.”

Maarten Groene voelt zich geïnspireerd om de gemeenschappelijkheid te zoeken in de vooruitstrevende partijen in Schiedam. Na zijn wethouderschap van 2006 tot 2011 (daarvóór zat hij elf jaar in de gemeenteraad) heeft hij zich lange tijd afzijdig gehouden om zijn opvolgers niet voor de voeten te lopen, maar die opvolgers hebben inmiddels zelf opvolgers - “en ik vind het nodig dat we geen tegenstellingen creëren waar ze er niet zijn. Mensen met het hart op de goeie plek willen er gewoon voor iedereen zijn. 

Laten zien

Daarom vind ik dat we vanaf nu een permanente campagne moeten voeren door te laten zien wat we als lokale politiek doen.”Als voorbeeld noemt hij de bijeenkomst op de vrijdagochtend van 17 november in het Stedelijk Museum Schiedam, waar ter gelegenheid van de expositie ‘Uit armoede’ het Tweede-Kamerlid Barbara Kathman, de Vlaardingse wethouder Lianne van Kalken en de Schiedamse wethouder Petra Zwang spraken over de functie van kunst en cultuur, juist voor mensen in armoede. Deze door GroenLinks en de PvdA georganiseerde bijeenkomst bracht belevingswerelden bij elkaar en dat levert altijd weer munitie op om in actie te komen.