Dogukan Ergin weet het al, maar beslist donderdag

Nieuws
Wethouder Dogukan Ergin brengt zijn stem uit in Schiedam tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.
Wethouder Dogukan Ergin brengt zijn stem uit in Schiedam tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. (Foto: Mehmet Ali Topcu)

Hij beslist donderdag. Dan is de verkiezingsuitslag definitief. Dan weet Dogukan Ergin zeker dat hij in de Tweede Kamer is gekozen, als nummer twee op de lijst van DENK.

Door Kor Kegel

In de voorlopige uitslag heeft DENK de drie kamerzetels behouden, dus heel spannend wordt het niet. De partij zal bij de definitieve uitslag heus niet terugvallen naar één zetel. En dan verliest Schiedam weer een wethouder aan het parlement, net als twee jaar geleden. Bij die verkiezingen van maart 2021 kwam Fahid Minhas in de kamerbankjes terecht en trad de Schiedammer als wethouder af.
Bij de recente verkiezingen stond de nu 35-jarige VVD’er niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, omdat hij vond dat hij zijn talenten effectiever elders kan inzetten. Dogukan Ergin gaat nu het parlementaire avontuur aan. Hij stond prominent op de lijst van DENK, meteen na lijsttrekker Stephan van Baarle. De 31-jarige wethouder zegt dat hij graag zijn periode in Schiedam had afgemaakt, maar dat hij het ook niet kon helpen dat het kabinet-Rutte IV viel en er nieuwe verkiezingen kwamen, waarbij hij binnen DENK hoge ogen scoorde.
Hij is bekend met de Haagse politiek. Voordat hij anderhalf jaar geleden in Schiedam wethouder werd, werkte hij als ambtelijk secretaris van de DENK-fractie in de Tweede Kamer. En de periode ervoor was hij beleidsmedewerker en persoonlijk medewerker van kamerlid Tunahan Kuzu.
“Ik ben iemand die altijd zijn werk maximaal probeert uit te voeren”, zegt hij. Dat is zijn partijgenoten ook opgevallen en dat verklaart het bijzondere carrière pad. Hij zegt enorm geschrokken te zijn van de winst van Geert Wilders. “Die enorme ruk naar rechts is zorgelijk.”
Ook in september 2012 verloor Schiedam een wethouder aan de Tweede Kamer. Foort van Oosten kwam toen op 35-jarige leeftijd in de VVD-fractie. Na zesenhalf jaar verliet hij het parlement om burgemeester van Nissewaard te worden.