Vergeten helden in koffietafelboek

Nieuws
Distillateurs uit Schiedam die in her boek van Ezra Böhm geportretteerd worden.
Distillateurs uit Schiedam die in her boek van Ezra Böhm geportretteerd worden. (Foto: Ezra Böhm)

“Forgotten Heroes” is de titel van het schitterende nieuwe boekproject van fotograaf Ezra Böhm. In dit koffietafelboek portretteert hij 16 min of meer vergeten ambachten, zoals die van traditionele kaasmaker, palingroker, schaapsherder, klompenmaker, molenaar en distillateur.

door Rene van der Klink

De serie laat aan de hand van ruim 130 foto’s deze oude ambachten weer tot leven komen. Het doel van de fotograaf is om om de essentie en de pracht van de oude Nederlandse cultuur in beeld om te zetten en door het ambacht op een voetstuk te zetten de cultuur te bewaren. De foto’s ademen de sfeer van vroeger uit en vormen met elkaar het verhaal van de “vergeten helden”. Met dit boek wil de fotograaf niet alleen de oude ambachten vastleggen, maar ook doorgeven aan de nieuwe generaties ter inspiratie. Elk van de 16 gekozen ambachten wordt tevens beschreven in een pagina tekst, zowel in het Nederlands als Engels. Voor dit boekproject fotografeerde Ezra Böhm ook in Schiedam bij het nationaal jenevermuseum en molen De Vrijheid. Op zijn website www.ezrabohm.com kun je alvast een sneak preview van de foto’s zien. Ezra Böhm is een jonge, 23-jarige veelbelovende fotograaf uit Utrecht die vooral gefascineerd is door traditionele gemeenschappen. Hij gebruikt zijn camera om opzoek te gaan naar zijn eigen culturele wortels en wil de huidige generatie meenemen op zijn reis en trots laten zijn op de culturele authenticiteit. Ondanks zijn jeugdige leeftijd is Ezra Böhm al veelvuldig onderscheiden voor zijn werk.
Zijn voornemen is om samen met uitgeverij “Komma” in het najaar dit koffietafelboek als hommage aan de oude ambachten te laten verschijnen. Hiervoor is nog wel het nodige kapitaal nodig en daarom organiseert hij tot 3 mei dit jaar een crowdfunding om de benodigde kosten voor productie, vormgeving en distributie bij elkaar te krijgen.

Het boekwerk omvat meer dan 200 pagina’s en is luxe uitgevoerd. De winkelprijs zal €89,- bedragen. Via de link www.voordekunst.nl/projecten/15260-fotoboek-forgotten-heroes kom je op de website waar je alles leest over dit project en de crowdfundingactie.