In memoriam: Marco Latooij: drager Liduina-schrijn

Nieuws
Marco Latooij fotografeerde gepassioneerd de basiliek, het herenkoor en vooral vogels.
Marco Latooij fotografeerde gepassioneerd de basiliek, het herenkoor en vooral vogels. (Foto: Foto: Roger Pluijm.)

Door Kor Kegel

Het meest bekend is Marco Latooij geworden als drager van de Liduina-schrijn tijdens de jaarlijkse processie. Hij deed dat enkele jaren, tot hij zich overgaf aan de fotografie van vogels en daarmee op gerenommeerde websites stond.
Marco werkte bij Stroomopwaarts. De collega’s zijn geschokt door het plotselinge overlijden op slechts 50-jarige leeftijd, zegt directeur Nicole van der Wekken. Rond 1995 bracht Roger Pluijm zijn eerste filmrollen van de Liduina Basiliek naar het vaklaboratorium van Capi Lux in Rotterdam. Daar werkte een laborant met lang haar en een paardenstaart. Deze ‘popster’ was Marco Latooij. Hij haalde de negatieven uit de spoelbak en hing ze met knijpers aan de waslijn. “Ze zijn zo klaar.”
Twintig jaar later zouden Roger en Marco opnieuw elkaars pad kruisen. De fotografische interesse van Marco was er nog steeds; hij was er op zijn eenentwintigste mee begonnen, met een opleiding fotografische vormgeving in Den Haag. Hij maakte vele foto’s van de basiliek en het herenkoor In Honorem Dei. Hij was er kortstondig aspirant-lid van. Soms leefde hij zich uit in het bewerken van zijn foto’s, zodat het koor geheel in complementaire kleuren werd weergegeven. Daar was niet iedereen gecharmeerd van.
De voorzitter van het koor, Lex Wepster, tevens medewerker van het pastoraal team, heeft goede herinneringen aan de samenwerking met Marco als een van de dragers van de reliekschrijn van de Heilige Liduina. Een hoogtepunt was tijdens de (zevenjaarlijkse) heiligdomsvaart in Maastricht op zondag 3 juni 2018. Marco was ook toen een van de dragers. Op een gegeven moment liet Marco zich van de lijst schrappen en legde hij zich helemaal toe op het observeren en fotograferen van vogels. “Niet van zo’n klein beetje niveau!” zegt Roger Pluijm. De resultaten waren te zien bij de Vogelbescherming. “Het is belangrijk om geduld te hebben,” zei Marco. “Vogels laten zich niet sturen.” Geregeld maakte hij de foto van de maand. Probeer de kleine, druk beweeglijke vuurgoudhaan meer eens scherp op een foto te krijgen. Marco Latooij kreeg het voor elkaar. “Het was in de volkstuin van mijn zus nabij het Prinses Beatrixpark in Schiedam. Ik zag de vuurgoudhaan eerst in de appelboom op het terras. Vuurgoudhaantjes zijn klein en actief en daardoor lastig om te fotograferen. Maar deze was net zo nieuwsgierig als ik en liet zich zien. Toen hij in de bijna uitgebloeide hortensia ging zitten, heb ik op het juiste moment de sluiter ingedrukt. Ik zag tijdens de opname direct dat deze foto echt bijzonder was!”
“Het is in de volkstuin echt een genot om vogels te kijken of fotograferen. We hebben ook een voedertafel staan en enkele nestkasten opgehangen, waarin afgelopen jaren met succes pimpel- en koolmezen hebben gebroed.” In zijn latere periode bleek hij een voorliefde te hebben voor street-art en graffiti. Hij was geïnteresseerd in kerk en tradities en was een verzamelaar van Delfts blauw.