Kritiek overschaduwt de voorpret over Schiedam 750

Nieuws
Menno Siljee
Menno Siljee (Foto: Gemeente Schiedam)

Is de organisatie van Schiedam 750 stuurloos? Menno Siljee gaf grif toe dat het misschien een flauwe woordspeling is, nadat het shantykoor Stuurloos scherpe kritiek had geuit op de organisatie. Maar er is nog wel bar weinig concreet over het feestjaar 2025.

Door Kor Kegel

Menno Siljee, oud-PvdA-wethouder voor financiën en de binnenstad en thans gemeenteraadslid voor GroenLinks, vindt het zorgelijk dat een jaar vóór het moment suprême slechts bekend is dat er drie feestmaanden met activiteiten zullen zijn. “Voor het overgrote deel activiteiten die toch al zouden plaatsvinden, maar dan overgoten met een 750-jaar-sausje. Alle overige ideeën zijn nog steeds niet verder gekomen dan een idee,” observeert hij. Schiedam bestaat volgend jaar 750 jaar als stad. Drie feestmaanden is aan de magere kant. Vlaardingen vierde zijn eeuwfeest in 2023 het hele jaar door en Maassluis deed ook niet zuinig. Daar waren de voorbereidingen al veel eerder getroffen, net als overigens in Schiedam toen het in 1975 zeven eeuwen stadsrechten vierde. De kranten schreven al tijden tevoren over wat er op stapel stond. “Het is aan de Schiedammers om verder uitwerking aan die ideeën te geven”, begrijpt Menno Siljee van het college.

Hij weet dat veel enthousiaste Schiedammers al heel veel ideeën hebben ingebracht bij de kwartiermakers voor Schiedam 750. Maar het is nog niet omgezet in concrete plannen en contracten met de amusements- en sportwereld en het begint nu wel kort dag te worden. Na vandaag zijn er nog 251 dagen te gaan tot eind van het jaar en in die 36 weken kun je nog veel doen, maar het is een teken aan de wand dat eerstverantwoordelijk wethouder Anouschka Biekman vindt dat de Schiedammers zelf hun ideeën moeten uitwerken. Waar is het programmateam dan voor? Menno Siljee ziet het beeld bevestigd dat het gemeentebestuur aan window dressing doet. Die term wordt gebruikt voor beleggers die hun fondsen er beter uit laten zien. Hij maakt zich serieus zorgen.

Het raadslid met ruime ervaring is de enige niet die twijfels heeft of het wel goed komt. De kritiek werd verwoord door Rob Verwater, voorzitter van het Schiedamse shantykoor Stuurloos. De startbijeenkomst in de Havenkerk op maandag 18 maart was een regelrechte aanfluiting, schreef hij. Het was een rommelige en onverstaanbare presentatie, die zelfs op het podium tot waarneembare irritatie leidde. In de organisatie zitten geen Schiedammers die zich al enthousiast hadden opgeworpen met ideeën, bij Verwater leidend tot de conclusie dat er vriendjespolitiek is en dat voorlopig alleen de bobo-borrels verzekerd zijn.