Tragikomedie Familiespel in theater aan de Schie

Uit
Een samengesteld gezin kan tot kopzorgen leiden blijkt in deze voorstelling.
Een samengesteld gezin kan tot kopzorgen leiden blijkt in deze voorstelling. (Foto: Annemieke van der Togt)

De feestdagen kunnen een uitdaging zijn, om het voorzichtig te zeggen. Zet de familie aan het kerstdiner en het is niet onwaarschijnlijk dat er spanningen ontstaan. Maar zet aan die tafel een samengesteld gezin - dus de exen, hun nieuwe partners en bijbehorende kinderen - en je bent verzekerd van vuurwerk. Van hilarisch ongemak tot hoogoplopende ruzies. Dat, in een notendop, is de situatie van de tragikomedie Familiespel.
De nieuwbakken extended family brengt de kerstdagen door in het Schotse vakantiehuis van de pas gescheiden Elizabeth (gespeeld door Jacqueline Blom) en Nicolaas (Mark Rietman). Een afgezonderde plek, waar veel drank is bovendien. “En dan is het is ook de eerste keer dat ze met z’n allen bij elkaar komen”, vertelt Mark Rietman aan het einde van een repetitiedag in een tl-verlichte studio in Diemen. ‘Laten we er een paar héérlijke harmonieuze dagen van maken’, toost Elizabeth wanneer iedereen van het eerste glas is voorzien. Proost. Gevolgd door ongemakkelijk gelach. Dan weet je dat de familie een lastig weekend tegemoet gaat.
Een familie die bestaat uit de twee exen en hun nieuwe (jongere) partners. Nicolaas was tijdens het huwelijk al een relatie met schooljuf Odilia (Annick Boer) begonnen. Zijn ex Elizabeth ontmoette later haar Hugo (Bas Hoeflaak), ‘pianist, maar tegenwoordig vooral life-coach’. Verder hebben Elizabeth en Nicolaas twee puberkinderen, net als Hugo. Kortom: vier volwassenen, vier kinderen. En vier acteurs: de kinderen worden ook door hen gespeeld.

Informatie

Familiespel met Annick Boer, Jacqueline Blom, Mark Rietman en Bas Hoeflaak is zondag 2 april om 15.00 uur te zien in Theater aan de Schie in Schiedam. Toegang is € 35,00 per persoon. Kaarten zijn te reserveren kan via theateraandeschie.nl