Fans gaan voor ‘dorpsHEMA’

Algemeen
Het HEMA pand aan de Middelweg 129.
Het HEMA pand aan de Middelweg 129. ((Foto: Rodi Media/DE))

UITGEEST - Voor een tientje mede-eigenaar worden van de HEMA. Een crowdfundingsactie moet het winkelbedrijf, dat sentimentele gevoelens oproept bij veel Nederlanders, redden en een overname door een anoniem internationaal hedgefund afwenden.

Dat is het doel van ‘Het Enige Nederlandse Alternatief’ (HENA), een vervolg op de initiatieven ‘WeLoveHema’ en ‘HouDeHema’. “We willen voorkomen dat Hema weer in handen komt van de volgende liefdeloze investeerder die er alleen maar geld uit wil halen”, zegt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. Ze is één van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief. “De belangen van de werknemers en de klanten moeten weer voorop komen.”

Een steun in de rug van ook de HEMA vestiging aan de Middelweg 129.

HEMA (voorheen als acroniem van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) is een van oorsprong Nederlandse keten van warenhuizen. De winkelketen heeft bijna 800 vestigingen in negen landen, op twee continenten. De meeste winkels bevinden zich in Nederland. Ongeveer 250 van de winkels worden geëxploiteerd door een franchisenemer. Daarmee is HEMA een van de grootste franchisegevers in Nederland.