Brugleuningen in Uitgeest verwijzen naar eeuwenoude historie

Nieuws
Judie Kloosterman en Mees Hartvelt onthullen het informatiebord bij de brug.
Judie Kloosterman en Mees Hartvelt onthullen het informatiebord bij de brug. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – Koffie, thee en cake waren vooraf de omlijsting van de officiële opening van twee voetgangersbruggen over de Ziendervaart pal naast de rotonde bij de Castricummerweg. Wethouder Judie Kloosterman onthulde samen met Mees Hartvelt, voorzitter van stichting Oer-IJ, donderdagmiddag een informatiebord waarin het Oer-IJ belicht wordt.

De bruggen zijn voorzien van brugleuningen ontwikkeld voor de Stichting Oer-IJ. Het motief van de leuningen verwijst naar de oorspronkelijke kreken van het Oer-IJ en de grillige vertakking van de Rijn die eeuwen geleden door het gebied stroomde.

Historie

De oorsprong van het Oer-IJ dateert van zon 10.000 jaar voor Christus, in de late ijstijd. In een periode waarin het ijs begint te smelten en de duinen zich gaan vormen, stroomt het Oer-IJ, als de meest noordelijke vertakking van de Rijn, door onze regio, van Castricum tot aan het IJmeer. De combinatie waarbij een rivier met zoetwater door een landinwaarts gelegen getijdengebied naar zee stroomt, en waar zoet en zout water elkaar ontmoeten, noemen we een estuarium. Aan het grillige verloop van de waterlopen in het Oer-IJ gebied zijn de Oer-IJ rivier en de getijdenkreken nog steeds goed af te lezen. Het patroon op de Oer-IJ leuningen is hierop geïnspireerd. De brugleuningen over de voetgangersbruggen zijn een verwijzing naar de rijke geschiedenis van het landschap, waar ook Uitgeest onderdeel van uitmaakt.

Ook voor de kinderen

Om kinderen in Uitgeest al jong te laten kennismaken met de historie van hun woonomgeving, krijgen leerlingen van Kindcentrum Cornelis dat vlakbij de rotonde staat in de periode rond de ingebruikname van de brugleuningen een gastles over het Oer-IJ en gaan zij aan de slag met het thema water. 

Wandeling met gids

Inhakend op deze gebeurtenis organiseren gidsen van Stichting Oer-IJ rondwandelingen in Uitgeest waarbij zij deelnemers meenemen in het verhaal over het Oer-IJ. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden via info@oerij.eu.
 

Afbeelding