Kosten ophalen restafval Uitgeest

Algemeen
Negen van de tien inwoners van Uitgeest zijn voor afvalscheiding volgens een enquête van gemeente Uitgeest.
Negen van de tien inwoners van Uitgeest zijn voor afvalscheiding volgens een enquête van gemeente Uitgeest. ((Foto: Bert Westendorp))

UITGEEST – Bij het Afhaalbrengpunt aan de Molenwerf ziet beheerder Richard Dekker de stoet auto’s voor de slagboom langzaam groeien. De zaterdagmiddag betekent topdrukte. Samen met zijn medewerkers wordt alles in goede banen geleidt en verdwijnt het afval in de juiste bakken.

Met ingang van 1 januari wordt alles anders en mag het huishoudelijke restafval niet meer naar het afvalpunt gebracht worden.

Dan is er nog maar één optie en dat is de grijze container met het grijze deksel eens in de drie weken langs de weg zetten. En dat laatste kost - elke keer wanneer de bak geleegd wordt - geld. Een chip in de bak zorgt voor de registratie.

“Daar hebben we uiteraard de boa’s voor om dat in de gaten te houden.”

Containers voor plastic-, metalen- en drankverpakkingen (PMD) en groenafval (GFT) worden daarentegen gratis geleegd. De medewerkers van het Afhaalbrengpunt staan op scherp om in 2021 slimmeriken voor te zijn die restafval proberen te deponeren in bijvoorbeeld de stalen bakken die voor hout of elektronica bestemd zijn, laat de beheerder weten. Op de vraag of Dekker vreest voor het lukraak deponeren van restafval in de gemeente luidt het antwoord: “Daar hebben we uiteraard de boa’s voor om dat in de gaten te houden.”

Vaste deel afvalstoffenheffing wordt minder

Dan rest de vraag wat kost het legen van de kliko voor restafval? Woordvoerder Eric Baars van gemeente Uitgeest heeft daar nog geen antwoord op.

Duidelijk is wel dat vanaf 2021 het vaste deel van de afvalstoffenheffing (dat de inwoners jaarlijks betalen) minder wordt.

Nu is dat voor een eenpersoonshuishouden nog € 206,- en voor een meerpersoons huishouden € 311,-. De verwachting is dat het legen van de grijze afvalbak tussen de 5 en 9 euro per keer gaat kosten.

Landelijke opdracht

Ook gemeente Uitgeest moet voldoen aan de landelijke opdracht: in 2025 nog maar 30 kg restafval per inwoner per jaar. Dat is nu gemiddeld 240 kg per inwoner. Of dat gaat lukken moet de toekomst uitwijzen.

Voor actuele informatie zie www.uitgeest.nl/aanvragen-en-regelen/afval/

Het afhaalpunt aan de Molenwerf.