Alles gereed voor woningbouw Uitgeest

Algemeen
Raad keurt bouwplannen goed.)
Raad keurt bouwplannen goed.) (Foto: Bert Westendorp

UITGEEST – Een fiks bemeten doek met daarop de afbeelding van een groot wooncomplex aan Hogeweg, Castricummerweg, Dokter Brugmanstraat en de Prinses Irenelaan hangt al een aantal maanden op het stukje grasland aan de Prinses Irenelaan. 

 Raad keurt bestemmingsplan goed

Hoewel het college afgelopen zomer nog de omgevingsvergunning moest verlenen en de raad het bestemmingsplan diende goed te keuren, was gemeente Uitgeest er al van overtuigd dat het forse plan door zou gaan. Eind november bleek dat het geval en staat bijna niets de bouw meer in de weg. ‘Bijna’, want de planning is wel onder voorbehoud van eventuele beroepsprocedures. Maar dit lijkt vooralsnog geen serieus obstakel te worden. 

Najaar 2023

Naar verwachting start de bouw in juli 2022 en zijn de woningen najaar 2023 gereed. Veertien sociale huurwoningen en 33 koopwoningen moeten de woningnood in Uitgeest een beetje verlichten.

Er gebeurt veel

Trots laat de gemeente weten: “Er gebeurt de komende jaren veel in het dorpshart. We vernieuwen wegen, verleggen kabels en leidingen, bouwen woningen, leggen rotondes aan en er komt een nieuwe sportzaal. Hiervoor is een integrale planning. Inwoners betrekken we bij de plannen. We informeren hen met bewonersbrieven, mailings, nieuwsbrieven en updates over de plannen in het centrumgebied.”

Er komen als vermeld 47 appartementen op de plek van de bibliotheek en de Witte School, tussen de Hogeweg, Castricummerweg, Dokter Brugmanstraat en de Prinses Irenelaan. Ze worden gebouwd in een U-vorm en met verspringende gevels. In het ontwerp is rekening gehouden met toegankelijkheid voor senioren, zoals gelijkvloerse appartementen. Er komen een ondergrondse parkeergarage, laadpalen en een fietsenstalling.

Op 30 januari 2020 stelde de raad in de gebiedsvisie Centrumplan de uitgangspunten en kaders voor de herontwikkeling van het centrumgebied vast. Het bouwplan past binnen de vastgestelde uitgangspunten. Zodra de verkoopprijzen bekend zijn, start de voorverkoop via M3. Bekijk de verkoopwebsite van de ontwikkelaar M3. Woningzoekenden uit Uitgeest krijgen voorrang.In

Te weinig

In Noord-Holland worden veel te weinig woningen gebouwd. Met name rondom Alkmaar en Hoorn is het tekort nijpend. Maar ook in kleinere gemeenten blijft de nieuwbouw fors achter bij de vraag. Het gebrek aan capaciteit bij de gemeenten en een terughoudende provincie zijn de grootste bottlenecks.

Ongeveer 23 duizend woningen zouden er in de verschillende gemeenten van Noord-Holland bij moeten komen op grond van de bevolkingsontwikkeling.Woningmakers, een samenwerkingsverband van ontwikkelaars, corporaties en makelaars, hebben die extra vraag laten becijferen en komen op nog eens 30 tot 40 duizend woningen die daarvoor nodig zijn.

Het is net als op andere plekken in het land een bekend verhaal. Ondanks het gevoel van urgentie en goede intenties komen onvoldoende woningbouwplannen van de grond. Het komt meestal neer op gebrek aan tijdig beschikbare locaties, stroperige planprocedures, beperkte ambtelijke capaciteit, versterkt door stapeling van ambities, de politieke keuze voor binnenstedelijk bouwen en daarmee voor complexere opgaven.“Gemeenten bouwen niet, maar ze geven wel vergunningen af. De provincie vindt daar ook van alles van. Het Rijk gaat over het Bouwbesluit, waar steeds weer nieuwe eisen in komen te staan”, vat Martin Bosch, programmamanager bij Woningmakers, het bondig samen. “De voormalige directeur Stadsontwikkeling bij Gemeente Alkmaar is inmiddels tien jaar bezig om tussen overheid en marktpartijen betere afstemming te krijgen over de bouwplannen.”

Zo komt het er uit te zien.