Wel of niet knallen met carbid in Uitgeest?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

UITGEEST - “Oud en nieuw wordt in 2021 net even anders. In 2021 is er een verbod op verkopen, vervoeren en afsteken van vuurwerk in het hele land. Dit verbod geldt ook voor consumentenvuurwerk. Dat is al het vuurwerk dat verkocht mocht worden in de drie dagen voor oud en nieuw. Professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk was al verboden. Ook carbidschieten is niet toegestaan”, zo laat een mededeling op de gemeentesite van Uitgeest zien.

Verwarring is compleet

Op de agenda van de raadsvergadering van verleden week donderdag (na sluiting van de redactie van Nieuwsblad Uitgeest) staat op de site van gemeente Uitgeest: ‘Schrappen verbod carbid schieten uit Algemene plaatselijke verordening’. Het betekent, dat het schieten met carbid misschien toch weer wordt toegestaan. Daarmee is de verwarring dus compleet. Geen verwarring bestaat er bij de omliggende BUCH gemeenten Bergen Castricum en Heiloo. Carbidschieten in die gemeenten is simpelweg verboden.

Traditie

Ook in Uitgeest zijn er liefhebbers die zich bezighouden met carbidschieten. Een traditie die met name in het oosten van Nederland populair is en zelfs tot het cultureel erfgoed behoort. Er bestaan winkels die kant en klare spullen verkopen voor carbidschieten. Een enthousiasteling: “Niets mag meer, het vuurwerkverbod. Ik ga knallen!”

Melkbus

De techniek: calciumcarbide wordt in een melkbus, verfbus of aangepaste gasfles gelegd en enigszins natgemaakt met water, waarna de bus wordt afgesloten met deksel of plastic bal. Het zich vormende ethyn wordt vervolgens door bijvoorbeeld een gasbrander achter een gaatje in de melkbus te houden, waardoor er een ontploffing volgt, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen tot honderden meters verderop terecht kan komen. Het doel van het carbidschieten is een zo luid mogelijke knal te maken. Voor de laatste informatie over carbidschieten: www.uitgeest.nl

Afbeelding