Kindcentrum Cornelis krijgt vorm

Algemeen
De contouren van Kindcentrum Cornelis zijn al duidelijk zichtbaar.
De contouren van Kindcentrum Cornelis zijn al duidelijk zichtbaar. ((Foto: Bert Westendorp))

Bron van zorg voor ‘oostzijders’ is de drukke Geesterweg

UITGEEST – Stichting Tabijn, met 22 scholen in de regio, is uiterst tevreden net het ontwerp van het nieuwe Kindcentrum Cornelis op de plek van de voormalige Paltrokschool aan de Wiekenlaan. Ook ouders zijn over het algemeen positief. Bron van zorg is de drukke Geesterweg voor kinderen die aan de oostzijde van de weg wonen. Buurtbewoners vrezen drukte met parkeren en onveilige situaties. Protesten van die bewoners bij de gemeente konden niet verhinderen, dat Kindcentrum Cornelis er komt.

Ruimte voor 275 leerlingen

In kindcentrum Cornelis komt een peuteropvang voor peuters van 2 tot 4 jaar, basisschool groep 1 t/m 8 en buitenschoolse opvang. Twee scholen - de Vrijburg en Molenhoek - gaan fuseren en worden in het najaar de gebruikers van het onderwijsgebouw aan de Wiekenlaan.

Deze plek staat ook wel bekend als de Paltroklocatie, naar de voormalige Paltrokschool in de wijk De Koog. Door terugloop van het aantal leerlingen stond het gebouw al jaren leeg. Bovendien was het sterk verouderd en voldeed het niet langer aan de eisen van deze tijd.

Kookcafé

Het ontwerp komt van de tekentafel van Weeda Architecten. Het kindcentrum biedt straks plek aan circa 275 leerlingen, aangevuld met peuteropvang en voor- en naschoolse opvang in eigen beheer. In de centrale ontmoetingsruimte komt een speciale tribunetrap voor het kijken van voorstellingen.

Ook krijgt het gebouw een kookcafé en atelierruimte. Bovendien wordt straks kind gerelateerde dienstverlening aangeboden, denk aan een GGD-spreekuur en/of kinderfysiotherapie/MRT.

Het Kindcentrum lijkt zowel qua binnen- als buitenkant op een moderne landbouwschuur met kap. Of beter: drie landbouwschuren naast elkaar. De onder--, midden- en bovenbouw krijgen namelijk elk hun eigen ruimte. Het gaat om grote, open ruimten, ook wel domeinen genoemd. De buitenruimte wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht. Het wordt geen betonnen schoolplein, maar een speelse plek met gras, heuvels en houtsnippers. Een plek waar kinderen worden uitgedaagd om te ravotten en te ontdekken. De gehele verdieping en het dak worden gemaakt van hout en HSB. Ook al het zichtbare staal wordt bekleed met hout. 

Buitenkant

Aan de buitenkant komen houten duurzame gevels en op het dak komen zwarte leien, met plek voor zonnepanelen. Om het gebouw duurzaam te verwarmen en te koelen met zo laag mogelijke exploitatielasten is gekozen voor warmtekoudeopslag (WKO) in combinatie met een warmtepomp. Door het vele glas komt er veel daglicht het gebouw binnen. Om te voorkomen dat het in de zomer te heet wordt, is er zonwering aan de buitenkant. Verder wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning en worden de ruimtes voorzien van CO2-gestuurde ventilatie.

Video

Stichting Tabijn heeft een video gemaakt van het toekomstige gebouw, te zien via: https://wereldsonderwijs.nl/wp-content/uploads/2021/06/Kindcentrum-Cornelis-kinderen.mp4. Ouders van school Binnenmeer krijgen dinsdag 15 februari en dinsdag 28 juni de mogelijkheid geïnformeerd te worden over bouw en onderwijsorganisatie. Donderdag 10 februari en dinsdag 21 juni wordt er verdere informatie gegeven over Kindcentrum Cornelis.