Fred prikt terrein vakkundig schoon

Algemeen
Volop werk voor Fred, zoals hier bij het Zwaansmeer.
Volop werk voor Fred, zoals hier bij het Zwaansmeer. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – “Om half acht in de ochtend begin ik met mijn werk. Dat vind ik voor de bezoekers belangrijk, want dan is alles weer schoon en opgeruimd en is de achtergebleven troep van de vorige dag weg.” Gewapend met een prikstok en fors bemeten vuilniszak struint Fred deze maandag vakkundig het terrein rondom het Zwaansmeer af naar achtergebleven rotzooi.

Met volop zon en windstil weer zijn de omstandigheden perfect, maar ook met regen en wind is de Bakkummer aan de slag. “Het is heerlijk om in de buitenlucht te werken. Er komt geen stress aan te pas. Slecht weer deert mij niet. Ik werk in het hele gebied van Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Dat is hier - zoals nu - in Uitgeest langs het meer, maar ook in bijvoorbeeld De Woude.”

Verpakkingsmateriaal

Fred doet dit werk inmiddels vier jaar, is herintreder en in vaste dienst van het recreatieschap. Met een werkweek van vier dagen, van half acht tot vijf uur, vliegt desondanks de dag voor Fred voorbij. De professionele troepopruimer merkt, dat er tijdens corona meer vuilnis viel op te ruimen dan voor de pandemie. “Jongeren ontmoeten elkaar ook hier bij het Zwaansmeer. En tijdens de corona maatregelen kon je bij diverse zaken zoals onder meer McDonald’s pizzazaken en fastfoodketen KFC complete maaltijden bestellen die ter plekke werden afgeleverd, dus ook in de recreatiegebieden. Die situatie is eigenlijk nog zo. En vooral de jeugd laat het verpakkingsmateriaal gewoon liggen. Ik kan dat echt niet begrijpen. Ruim gewoon je troep op, zo moeilijk is dat toch niet.”

Zodoende komt Fred verpakkingsmateriaal tegen van heel veel bedrijven. Daarnaast zijn het de mondkapjes die achteloos weggegooid worden en uiteindelijk in de vuilniszak van Fred belanden. “Mondkapjes vind ik deze tijd heel veel op de terreinen waar ik kom.” 

Vrijwilligers

Naast de betaalde werknemer van het recreatieschap zijn er ook diverse vrijwilligers waar de schoonmaker op kan rekenen. Dat wordt door Fred en het recreatieschap zeer gewaardeerd.

Lege blikjes, plastic flesjes, papier en de eerdergenoemde mondkapjes verdwijnen deze maandagmiddag massaal in de vuilniszak. Eind van de dag oogt het terrein schoon, waarna de volgende dag hetzelfde ritueel zich herhaalt. Werk genoeg voor de zestigjarige opruimer om alle achtergelaten troep op te ruimen.