Druppel op gloeiende plaat; fietspad langs N203 ietsje veiliger gemaakt

Algemeen
Kleine aanpassingen van het fietspad moeten de veiligheid verhogen. Een vangrails langs de hele weg zou een fikse verbetering zijn.
Kleine aanpassingen van het fietspad moeten de veiligheid verhogen. Een vangrails langs de hele weg zou een fikse verbetering zijn. (Foto: Bert Westendorp)

CASTRICUM/UITGEEST - Het is slechts een druppel op een gloeiende plaat om de veiligheid van de provinciale weg N203 tussen Limmen en Uitgeest te verhogen. Provincie Noord-Holland heeft recentelijk  reflecterende witte lijnen aangebracht op het fietspad langs de provinciale weg.


Grens tussen fietspad en berm beter zichtbaar

Fietsers zien daardoor het verloop van het fietspad beter. En ook de grens tussen fietspad en berm is beter zichtbaar. Het is de eerste van een aantal maatregelen die provincie en de gemeenten Uitgeest en Castricum nemen op korte termijn om de verkeersveiligheid op en langs de N203 te vergroten.

Ernstig gewonden

Op het fietspad kwamen vooral in het donker nog wel eens aanrijdingen voor met soms ernstig gewonden. Scooters die frontaal tegen elkaar vlogen, fietsers die hetzelfde overkwam en fietsers die op scooters botsten. Het fietspad kent al jaren dit soort onheilsberichten. Daar komt bij dat ook de afscheiding van de rijbaan niet meer is dan een strookje gras met op twee punten in de weg vangrails. Dat is bij de flauwe bocht bij tankstation Uitgeest en bij het bruggetje over het fietspad bij Castricum.

Zichtbaarheid

De reflecterende lijnen (kantbelijning) verbeteren de zichtbaarheid van het fietspad met name tijdens de schemering, in het donker en bij slechte weersomstandigheden. Ook wanneer de blik gefocust is op bijvoorbeeld een tegenligger helpen de lijnen om de rand van het fietspad in de ooghoeken in de gaten te houden. Het aanbrengen van de kantbelijning is de eerste van een aantal maatregelen die de provincie en de gemeenten Castricum en Uitgeest op korte termijn nemen om de verkeersveiligheid op de provinciale weg N203 tussen Limmen en Uitgeest te verbeteren. De provincie Noord-Holland en de gemeenten Castricum en Uitgeest hebben daarover in april 2022 afspraken gemaakt.

Haag

De provincie plant begin 2023 een haag tussen de autoweg en het fietspad om verblinding van fietsers tegen te gaan. Ook vervangt de provincie begin 2023 de middenlijn van de autoweg door ribbelmarkering. Die voel je duidelijk als je er per ongeluk overheen gaat. Het inhaalverbod op de N203 gaat dan ook gelden voor het inhalen van landbouwvoertuigen. 

De N203 tussen de N513 en Uitgeest heeft in 2028 groot onderhoud nodig. Dan kunnen ingrijpender maatregelen uitgevoerd worden. 

Volgend jaar start de provincie al met onderzoeken naar wat noodzakelijk, wenselijk en mogelijk is. Naast verbetering van de verkeersveiligheid is het realiseren van een doorfietsroute langs de N203 daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Voldoende ruimte

Doorfietsroutes verbinden woonkernen, werk- en winkelgebieden, onderwijslocaties, bushaltes, treinstations en recreatiegebieden met elkaar. De ideale doorfietsroute biedt op een veilige manier voldoende ruimte aan alle soorten fietsers, zowel gewone als snellere (elektrische). De provincie en regiogemeenten realiseren doorfietsroutes om het gebruik van de fiets als schoon en gezond alternatief voor de auto te stimuleren.

‘Soms best wel eng’

Scholiere Marieke woont in Uitgeest en fietst door de week vanaf school via het fietspad naar het dorp. “Ik vind het soms best wel eng, want er wordt vaak hard gereden door auto’s en motoren. Er hoeft maar iets te gebeuren of een motor of auto belandt op het fietspad.”

Dat laatste is een paar keer eerder gebeurd. Tot op heden zonder gevolgen voor de berijders op het fietspad, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Een vangrails als afscheiding tussen de autoweg en het fietspad lijkt een oplossing, maar zoals het er nu uitziet gaat dat niet gebeuren.