BUCH-gemeenten tekenen maatschappelijk manifest in Den Haag

Algemeen
Wethouder van de gemeente Castricum Valentijn Brouwer namens de BUCH-gemeenten bij de ondertekening.
Wethouder van de gemeente Castricum Valentijn Brouwer namens de BUCH-gemeenten bij de ondertekening. (Foto: aangeleverd)

BUCH - Recentelijk zijn in Den Haag handtekeningen gezet onder het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Castricum wethouder Valentijn Brouwer deed dit namens de BUCH-gemeenten.


Gemeenten geven jaarlijks geld uit aan producten, werken en diensten. Gemeenten die daarbij de juiste, duurzame keuzes maken, vormen gezamenlijk een krachtig netwerk op weg naar een duurzame, sociale wereld. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen ontving in Den Haag de eerste partijen die zich aansluiten bij het Manifest MVOI 2022-2025. Wethouder van de gemeente Castricum, Valentijn Brouwer: “Met de ondertekening geven we ook als gemeenten een duidelijk signaal af over welke route we willen nemen richting verduurzaming. Onze manier van opdrachtgeven en inkopen vormt een belangrijke voorbeeldfunctie. Door dit in gezamenlijkheid met andere overheden goed inrichten, ontstaat er snel een netwerk waarmee we verandering naar een duurzame, sociale wereld kunnen realiseren.” Het manifest bestaat uit zes thema’s: Milieu en biodiversiteit, Klimaat, Circulair, Ketenverantwoordelijkheid, Diversiteit en inclusie, en Social Return.

Brouwer vervolgt: “Je maakt pas echt het verschil als niet alleen de afdeling inkoop, maar de hele organisatie op alle niveaus, betrokken is. Vandaar dat we niet spreken van MVI maar van MVOI. De ‘O’ van (intern) ‘opdrachtgeven’ gaat vooraf aan het inkopen.

De hele organisatie zet zich zo in voor de doelen die we met onze gemeenten willen bereiken, van visie- en planvorming tot opdrachtgeven en inkopen.”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen met alle personen die het  manifest hebben ondertekend. (Foto: aangeleverd)