Open Tuinen Weekend: tuin erin in Uitgeest en Akersloot

Nieuws
Gré heet tuinliefhebbers welkom.
Gré heet tuinliefhebbers welkom. (Foto: aangeleverd)

UITGEEST/AKERSLOOT - Zoals elk jaar wordt ook nu weer het Open Tuinen Weekend georganiseerd in Uitgeest en Akersloot. Komende 17 en 18 juni zetten enthousiaste tuinliefhebbers vol met passie voor tuinen hun deuren open voor geïnteresseerde bezoekers. De tuineigenaren zullen hen hartelijk en enthousiast ontvangen en natuurlijk alles vertellen over waar ze mee bezig zijn.

Zaterdag open: 

Rob en Anja de Vries, Uitgeesterweg naast Dielf. Naast het historische cafeetje De Driesprong, waar Rob is geboren, ligt het volkstuintje. Hier worden, naast de teelt van bloemen, groenten en fruit, ook duurzame projectjes van gebruikte materialen gerealiseerd.

Volkstuinders Vereniging Geesterweg nabij het hertenkamp. Volkstuin De Kuil met veel activiteiten. Het is een mooie hobby om op een gezonde manier met de natuur om te gaan. Zo zijn er daarom ook veel bloemen en groenten op de volkstuin te vinden.

Doortje van der Eng, De Kuil 20, Uitgeest. De tuin grenst aan een schitterend stukje Uitgeest. Vanuit de tuin is er zicht op viswater De Kuil. Er is ook getracht het natuurlijke van dit mooie stukje natuur door te trekken in de tuin. Planten staan niet keurig in het gelid, maar zijn op een natuurlijke manier gerangschikt. Alsof ze daar toevallig zijn terecht gekomen. In de voortuin en in de achtertuin zijn bronzen beelden geplaatst van kunstenaar Inez Warnaar. 

Zondag open: 

Een van de pronkstukjes is de tuin van Christel en Ger, achter de Westergeest 87A, Uitgeest. Daar waar vroeger de boerderij en het land van de familie Apeldoorn was, ligt nu een mooie ruime tuin verscholen. In 2006 is deze tuin opnieuw ingericht. Oude bomen zijn bewaard gebleven en er kwamen borders op kleur. Een gele, witte, rood oranje en een roze paarse border. Er staan diverse fruitbomen en fruitstruiken. Bij het terras liggen enkele vijvers en verderop in de tuin is een grote vijver met waterlelies er in. Ook is er een kast aanwezig waar vroeg in het voorjaar wordt gekweekt. Genoeg elementen aanwezig om lekker rond te wandelen of ergens even te gaan zitten en te genieten van de tuin. Er worden ook beelden van kunstenares Gerda Velzeboer geëxposeerd en verkocht. 

De tuin van Chris en Truus bevindt zich aan de Meldijk 34 in Uitgeest. Deze tuin was ooit een boerenerf en hoorde bij de langhuisstolp uit de 17e eeuw. Vroeger stonden er tal van machines, hooiklampen, later lag er kuilgras en voerbieten of aardappelen. De vijzelberg en de kuilvoersilo zijn nog aanwezig. De varkensboet is gesloopt en hiervoor een Noord-Hollandse schuur/huisje gebouwd. Ook liepen de schapen in de winter op het erf. Toen het boeren stopte, zijn Chris en Truus langzaam het erf gaan omvormen naar een soort cottagetuin met vaste planten, bomen en struiken. Met planten van over de hele wereld proberen zij een geheel te maken.

Margret en Johan, Hogeweg 70, Uitgeest. Een siertuin. Groenten en fruit, en wilde bloemen Leilinden aan de zijkant van het huis. Heerlijk om er te mogen wandelen. 

Ineke en Jeroen, Hogeweg 66, Uitgeest. Een beukenbos en borders met bloemen. 

Dielf Hollander, Uitgeesterweg tussen nr. 35 en 37. De tuin is een bollen-, bloemen- en groentetuin met cavia’s en ook kippen. Ook staan er appel-, peren- en pruimenbomen op een oppervlakte van 1500 meter.

Zaterdag en zondag open: 

Cor en Adrie, Kooglaan 155A, Akersloot. De grootte is 360 m2. Cor: “Voor hebben we vaste planten en een deel tegels. Dit smalle pad loopt aan de zijkant door naar achter. Achter hebben we een cactuskas en een kas voor cactussen en fuchsia’s in de winter. Naast een grasveld hebben we ook een vijver van drie bij zes meter met wat randbeplanting en een grote witte waterlelie. We hebben rondom een border met vaste planten en wat bollen. In die border hangen en staan zo’n 65 soorten fuchsia’s, waaronder ook enkele boompjes. Ook een deel van de tuin is ingericht als rotstuin. Hier en daar staan ook buiten agaves en cactussen.”

Jolande Piersma, Westergeest 10, Uitgeest. Kleine binnentuin met eigen kunst en de moeite waard om zomaar even langs te gaan.

Fam.Twaalfhoven, Bonkenburg 33, Akersloot. De tuin is ingericht met vaste planten, bollen, groenten en fruit.

Pierre en Rob, Klein Dorregeest 3B, Akersloot. Drie tuinkamers op strandwal, natuurlijke borders nabij polderlandschap. 

Corrie aan het water van het Kerkemeer 22, Akersloot. Er staan veel verschillende vaste planten en struiken in een kleurrijke tuin. Bovendien staan er twee glas kunstwerken van Tiny van der Velden in. 

Piet en Gré Verduin, Mendelssohnstraat 35, Akersloot. Een grasveld om op te spelen, 100m2 volière en kippenverblijf, een groentekas en een groentetuin. Diverse aparte struiken en bloemen en planten voor vogels en insecten.

Bea en Henk Hoogervorst, Startingerweg, Akersloot. De tuin is een combinatie van een klassieke tuin en een cottage tuin en in tweeën aangelegd. Bea: “Het eerste stuk hebben we zelf gedaan, maar dat al 30 jaar geleden. Het tweede deel is eraan vastgemaakt toen we een stukje snippergroen konden kopen van de gemeente. Dat is inmiddels een jaar of zes terug. Het tweede deel en de combinatie hebben we laten adviseren door een tuinarchitect. Er zijn voor een kleine tuin heel wat verschillende bomen en struiken geplant. Ook heesters en vooral bloeiende (vaste) planten staan in de tuin.  De tuin is bereikbaar via de ingang aan de Brahmslaan, naast nummer 18 het pad naar achter inrijden.” 

Doortje zet haar tuin open.
Bea en Henk in hun groene pronkstukje.