Elektriciteitsnet Uitgeest en omgeving bereikt maximale capaciteit

Nieuws
De drukte op het stroomnet zorgt er voor dat de maximale capaciteit van elektriciteitstation Uitgeest is bereikt.
De drukte op het stroomnet zorgt er voor dat de maximale capaciteit van elektriciteitstation Uitgeest is bereikt. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST - Het elektriciteitsnet in Uitgeest en omgeving heeft inmiddels zijn maximale capaciteit bereikt. Bedrijven die willen uitbreiden hebben daar ondertussen al behoorlijk last van. Er is simpelweg door de geringere capaciteit van het stroomnet vaak geen mogelijkheid om stroom te leveren voor de uitbreiding van een bedrijf. Dat geldt ook voor bestaande bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden.

Door Bert Westendorp

De snelgroeiende economie, digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening zijn de oorzaak. De drukte zorgt er voor dat ook de maximale capaciteit van elektriciteitsstation Uitgeest is bereikt. Dit raakt ondernemers in delen van Castricum, Uitgeest, Heemskerk en Zaanstad.

Structurele oplossing

“Liander werkt hard aan een structurele oplossing om in de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien. Hiervoor is uitbreiding en verplaatsing van het elektriciteitsstation in Uitgeest noodzakelijk. Liander zoekt naar een geschikte locatie en verwacht dat tussen 2027 en 2030 het knelpunt op elektriciteitsstation Uitgeest is opgelost. Helaas zal de uitbreiding van station Uitgeest niet alle knelpunten oplossen, omdat er ook kabelverbindingen verzwaard moeten worden”, luidt de reactie van Liander.

Transformatorhuisjes

Om knelpunten te verhelpen en voorkomen neemt Liander in de provincie de komende drie jaar twee nieuwe elektriciteitsverdeelstations en extra capaciteit op twaalf bestaande stations in gebruik. Daarnaast legt de netbeheerder ruim 2.100 km extra elektriciteitskabel in Noord-Holland en plaatst het 945 nieuwe transformatorhuisjes.

Vergunningsvrij

Liander plaatst in Uitgeest extra elektriciteitshuisjes in wijken waar veel spanningsklachten zijn. Plaatsen van elektriciteitshuisjes kan vergunningsvrij. Het is namelijk in het algemeen belang dat voorzieningen zoals water, stroom en telecommunicatie goed geregeld zijn. Dit betekent dat Liander zonder overleg met de omwonenden een elektriciteitshuisje mag plaatsen. Wel brengt Liander bewoners in de desbetreffende straat op de hoogte over de locatie van deze plaatsing. Het is de bedoeling dat de huisjes zoveel mogelijk uit het zicht van de inwoners komen.