Column door Peter Spek: De Bikkersbus

Algemeen
Peter Spek
Peter Spek

Ik fiets graag en ben daarom blij dat de Fietsersbond Vlaardingen, onder aanvoering van de altijd strijdbare Kees Clement, probeert de lokale fietsinfrastructuur te verbeteren. En dat is hoognodig als je kijkt naar de soms gevaarlijke situaties die je als fietser in de stad met enige regelmaat tegenkomt.

Ik kan mij nog herinneren, dat Vlaardingen, onder leiding van nu wethouder Bart Bikkers, ging voor de titel Fietsstad van Nederland. Daar is weinig van terecht gekomen, maar hij krijgt van mij een nieuwe kans, een kans om zich om zich onsterfelijk te maken in de haringstad en dan met name bij de fietsers en wandelaars. Ik doel dan op het plan van zijn VVD-partijgenoot en wethouder in Rotterdam Vincent Karremans. De Rotterdamse bestuurder heeft het plan opgevat om een rechtstreekse busverbinding te maken tussen Rozenburg en Vlaardingen.

Het is natuurlijk voor ons als fietsers een groot gemis, dat bij de aanleg van de Blankenburgverbinding geen fietstunnel wordt aangebracht. Waarom niet denk ik dan hardop. Enerzijds, weet ik, omdat het Vlaardingse college lange tijd niet heeft deelgenomen, als protest tegen de aanleg van de Blankenburgverbinding door de recreatiegebieden rond Vlaardingen, aan de onderhandeling over de voorwaarden voor het tot stand komen van deze tunnel. Een nobel streven natuurlijk, maar daar plukken wij nu als fietser de wrange vruchten van, want die tunnel komt er uiteindelijk toch. Rijkswaterstaat, opdrachtgever voor dit karwei, zag de pontverbinding van Maassluis naar Rozenburg als een goed alternatief om geen extra buis aan te leggen voor fietsers.

Inmiddels weten wij beter en zien dat die oversteek met enige regelmaat uit de vaart ligt en om dan aan de overkant van het water te komen, gebruik moet maken van de onhandige Beneluxtunnel, een tripje met de nodige hindernissen en veel extra fietskilometers. Wat is nu de oplossing. Het idee van Vincent Karremans is natuurlijk helemaal niet zo gek, maar maak daar dan meteen een fietsbusverbinding van. Snel om het half uur een bus laten rijden vanaf een opstappunt dichtbij de tunnel en dan hup met je fiets in de bus naar de overkant van Het Scheur om lekker richting Zeeland te fietsen. Ook voor pendelaars die voor het werk naar de overkant moeten, een prachtig alternatief om de auto te laten staan.

Bart Bikkers heeft nog anderhalf jaar de tijd om dit idee werkelijkheid te laten worden. In 2024 wordt de tunnel geopend. Ik zal dit idee ook neerleggen bij Kees Clement om als Fietsersbond Vlaardingen druk op dit idee uit te oefenen. En mocht het Bart Bikkers lukken en waarom ook niet, dan heb ik al een naam voor deze verbinding: De Bikebus of wel de Bikkersbus...