Tijd voor de jeugd om aan te haken bij 750 jaar Vlaardingen

Algemeen
Voorzitter Leo Verhart (St. Vlaardingen750), Anouk Tjokrojoso vd Vlies (KADE40), Suzanne van Reij (ViB) en wethouder Jacky Silos openen het platform.
Voorzitter Leo Verhart (St. Vlaardingen750), Anouk Tjokrojoso vd Vlies (KADE40), Suzanne van Reij (ViB) en wethouder Jacky Silos openen het platform. (Foto: Klaas Burger)

Met een gezamenlijke druk op de knop werd de website van 750 Vlaardingen voor het onderwijs bij KADE40 gelanceerd. Nu vele Vlaardingers al in beweging zijn gekomen voor het jaarfeest en er achter de schermen van alles gebeurt, zijn nu de kinderen en jongeren aan de beurt om aan te haken.

Door Stella Schaper

Dit doen zij via hun school. KADE40 heeft een platform ingericht waar zowel basis- als voortgezet onderwijsscholen kiezen uit een breed aanbod van activiteiten van organisaties als KITE, ViB en museum, begeleid door een lesbrief. “Dat kan heel uitgebreid zijn”, vertelt projectleider Frank Tomeï, zoals een weekend overnachten op de Expo Camp met SUP-cursus en barbecue, maar ook iets simpels als een kleurplaat of rondleiding in het museum met een les over 750 jaar.” De scholen krijgen dus in de meeste gevallen een kant-en-klaar pakket met bijbehorende brieven of filmpjes waar ze mee aan de slag kunnen. “Het lijkt me zo leuk”, gaat Frank verder, “als de leerkracht in de klas deze website op het digibord zet en met de klas een keuze maakt uit de activiteiten. Dat de leerlingen in de klas stemmen wat ze gaan doen. Ik zie dat wel voor me.”

vlaardingen750.nl heeft er sinds donderdag een tabblad Onderwijs bij waar scholen hun keuze kunnen maken uit een uitgebreid aanbod van activiteiten, zowel in school als daarbuiten, tijdens en na schooltijd. Dit alles in het teken van Vlaardingen 750 en het vieren van 750 jaar stadsrechten. Scholen kunnen zich inschrijven voor activiteiten en lesmateriaal met behulp van een inlognaam. Deze wordt vrijdag via KADE40 verstuurd naar de scholen. Het is ook de bedoeling dat het aanbod voor scholen nog verder groeit. Kleine aanbieders van activiteiten kunnen bij het platform aanhaken via Stichting Vlaardingen750.

Kijkdoosjes

Op de website is er voor kleuters bijvoorbeeld een hoorspel te vinden. Kinderen kunnen op school een kijkdoos maken. Er zit een verhaaltje in over de geschiedenis. Deze doosjes zien eruit als een baksteen en kunnen met elkaar een muur vormen. Uiteindelijk worden deze opgestapeld bij KADE40 in een afsluitende expositie. Het voortgezet onderwijs leert bijvoorbeeld wat stadsrechten zijn en de achtergronden ervan. Anouk Tjokrojoso Van der Vlies van KADE40 legt uit: “De jongeren leren bijvoorbeeld waarom Vlaardingen geen stadsmuur had en welke gevolgen dat had. Er wordt ook gewerkt met podcasts. Zo heb je op elk niveau interessante middelen om mee aan de slag te gaan. En behalve dat het leerzaam is, wordt er ook samen gevierd.” Ook in de categorie sport is er genoeg aanbod. 

Wethouder Jacky Silos, die bij de opening van het platform aanwezig is, zegt blij te zijn met de toevoeging van dit platform voor scholen. Ze draagt net als de andere leden van het gemeentebestuur het 750 jaar speldje “Het is mooi om te zien dat na een lange zoektocht dit het resultaat is. Verschillende lagen van het onderwijs kunnen eraan meedoen en krijgen op een leuke manier een brede geschiedenisles.” Ook merkt ze dat het jubileum energie geeft aan de stad. “Het verbindt mensen met elkaar en er wordt samen gevierd. Er gebeurde al veel in Vlaardingen en dat is nu nog steeds maar dan met een 750 jaar sausje erover.” De gemeente investeert 750.000 euro in het jaarfeest.

Het is de bedoeling dat dit grote feest, dat door heel Vlaardingen wordt gevierd, de stad promoot. “Niet alleen nu maar ook in de jaren erna”, zegt Leo Verhart, voorzitter van Stichting Vlaardingen750. De partijen die elkaar nu nog beter weten vinden en met elkaar samenwerken, hopen dit ook na het jubileumjaar te blijven doen.