Burgemeester Wijbenga in Vlaardingen-750 auto

Algemeen
Burgemeester Wijbenga moest er even aan wennen.
Burgemeester Wijbenga moest er even aan wennen. (Foto: Paul Meuldijk)

“Never a dull moment met deze echtgenoot”, grapte Vlaardingens firstlady Cora van Nieuwenhuizen op het moment, dat ze donderdag met haar eega burgemeester Bert Wijbenga bezig was hun gepimpte auto te onthullen.

DOOR GERARD S. VERVER

Vlaardingen viert 750 jaar stadsrechten en dat zal iedereen weten. Wijbenga bood spontaan zijn in Frans groen gekleurde auto aan om als reclame-object te fungeren. Van dat groen zijn alleen de handvatten en de buitenspiegels over. Het oppervlak van zijn vrij nieuwe sportcar is heel erg geel en op de flanken en het dak beplakt met de namen van door Haringkoppen aangedragen typisch lokale producten, inwoners en uitdrukkingen.
Je moet hier geboren en getogen zijn om te weten waar bijvoorbeeld Kattenbeker, de-booms-zijn-oop, PKD en de-hol-op voor staan. Wijbenga weet dat ook niet allemaal, maar het gaf hem wel een motief om zijn stad daarmee in de etage te zetten. “Ik denk, dat velen hun auto daarvoor niet willen lenen. Ik vind het hartstikke leuk. We durven iets bijzonders te doen. Dat past precies bij de Vlaardingse volksaard.”

Wijbenga blijkt dus snel ingeburgerd. De schuld voor de metamorfose van zijn vierwieler schuift hij op de schouders van Vulcaan Bier-brouwer Wibo Broek. “Die had een foto gemaakt van de auto en voor de grap via internet gepimpt. Ik vond het leuk, maar vroeg me wel af wat mijn vrouw zou vinden. Die noemde me prettig gestoord, maar ging er niet voor liggen. Want de stad heeft iets te vieren en daar moet je dan iets voor over hebben. Natuurlijk zullen er zijn, die mij voor niet-goed-wijs verklaren. Dan moeten ze me maar eens aanklampen en zal ik ze het uitleggen. Het gevoel, dat de viering van Vlaardingen 750 losmaakt raast als een goed virus door de stad. Daaraan willen mijn vrouw en ik graag een steentje bijdragen.”