Column van Peter Spek deze week: Krabbepark

Column
Afbeelding
(Foto: Peter Spek)

Het ergste wat je als organisatie kan overkomen is om een al definitief programma op het allerlaatste moment te moeten verplaatsen naar een andere locatie. Dit maakten de organisatoren mee van de Stichting Nationale Gedenkdagen met de geplande evenementen op 5 mei in het Oranjepark.

Door Peter Spek

Jan Wielaart, Jan Wilmer en Marlies Scholtes zijn maanden bezig geweest om in het Oranjepark een gevarieerd bevrijdingsdagprogramma te maken. Tot hun schrik bleek in loop van de vorige weken, dat het terrein in het Oranjepark onvoldoende was hersteld van de vele regenval van de afgelopen maanden en de festiviteiten van de viering van 750 stadsrechten, die eind vorig jaar de viering afsloot met een dans- en muziekfeest en een lichtjestocht in datzelfde Oranjepark. Uit eigen ervaring weet ik dat het erg drassig was na de vele regenval in december. Rijplaten moesten er aan te pas komen om de bezoekers naar de diverse activiteiten te brengen.

Daarom spoedoverleg vorige week tussen de gemeentelijke diensten en de afgevaardigden van de organisatie. Wat te doen? Het hele Oranjepark vol leggen met rijplaten was geen optie. Dan maar kijken naar een andere locatie in de haringstad. En dat is niet zo eenvoudig als je kijkt naar de omvang van het programma. Terug naar de locatie, waar in het verleden op 5 mei de Bevrijding werd gevierd, de voormalige Krabbeplas nu opgeknapt en omgedoopt tot Krabbepark. Natuurlijk kunnen niet alle onderdelen één op één overgezet worden, daar is wat improvisatie voor nodig, maar dat kan je aan de mannen en vrouwen van de Stichting Nationale Gedenkdagen wel overlaten.

Volgende week in deze krant het definitieve programma, maar nu doe ik alvast een oproep aan alle Vlaardingers om massaal naar deze locatie te komen om Bevrijdingsdag te vieren, maar ook om de zo geplaagde organisatoren Jan Wilmer, Jan Wielaart en Marloes Scholtes met een grote opkomst een geweldige dag te bezorgen. Trouwens, vandaag in deze krant het programma voor Koningsdag voor aanstaande zaterdag. En Vlaardingen heeft daarin een eer hoog te houden. De festiviteiten concentreren zich weer in en rond het centrum. Het Veerplein fungeert als centraal feestplein voor jong en oud met veel muziek.

Ik wijs alvast op de spectaculaire slotact van het Vlaardings Musical Gezelschap en de dansers van Dance Point. Maar breng vooral ook een bezoek aan de Westhavenplaats met de kinderspelen, de Hoflaan met de demonstraties van de brandweer, altijd goed voor fotogenieke momenten voor het plakboek van de kinderen en natuurlijk het bijna iconische Jeugdfestijn in de Fransenstraat. Kortom, een dag om er met de hele familie op uit te trekken. Aan de organisatoren zal het niet liggen, die zijn er helemaal klaar voor...