Toneelgroep ONI viert 65-jarig jubileum met klucht

Cultuur
Cast en crew van Toneelgroep ONI tijdens de repetitie van hun nieuwe klucht.
Cast en crew van Toneelgroep ONI tijdens de repetitie van hun nieuwe klucht. (Foto: Toneelgroep ONI)

Toneelgroep ONI viert dit jaar haar 65-jarig jubileum. De onder Vlaardingers zeer bekende amateurtoneelvereniging, speelt op zaterdag 18 november in de grote zaal in de Stadsgehoorzaal de klucht Tante Bella’s beautysalon. Het wordt een avond waarbij het Vlaardingse publiek getrakteerd zal worden op absurde en dolkomische situaties.

Door Bart van der Linden

In de jaren vijftig wordt Toneelgroep ONI opgericht door een aantal mensen uit het jongerenwerk van de gereformeerde kerk in Vlaardingen. Of het nu een toneelstuk is, een klucht of een thriller, Vlaardingers weten de toneelvereniging te waarderen en worden al 65 jaar lang vermaakt in de theaters.
De afgelopen jaren trad ONI (ontspanning na inspanning) niet op vanwege corona, maar dit jaar zijn ze dus terug met een nieuwe klucht. En wat voor een! Het verhaal in een notendop: Tante Bella is overleden. Haar neven Berend en Albert erven haar (ietwat verpauperde) beautysalon. Berend is ervan overtuigd dat de beautysalon met een paar likjes verf en wat kleine aanpassingen voor goudgeld te verkopen is. Maar is dat wel zo’n goed plan? De beautysalon moet tot de verkoop natuurlijk wel gewoon draaien, en daar is personeel voor nodig. Dat is niet het enige probleem waar de heren mee kampen, want een gemakkelijk klantenbestand had hun tante Bella nou ook weer niet. Trouwens, zijn de heren wel de enige erfgenamen?
Zoals bekend bij een klucht zal het absurdistische karakter niet ver weg zijn. “We hebben dit jaar weer gekozen voor een klucht, omdat het publiek graag wil lachen. Het wordt een avond vol pretentieloze humor”, vertelt André van Aperen, een van de leden die al 47 jaar verbonden is aan ONI. Samen met zijn vrouw Marja, die al 49 jaar lid is, speelden ze samen in ruim vijftig voorstellingen mee. De twee enthousiaste Vlaardingers en hun collega-medespelers kijken er naar uit om weer op te gaan treden.

‘Weer gekozen voor een klucht, omdat het publiek graag wil lachen’

Waar ze onlangs als toneelgroep nog op het podium stonden bij het stadsspektakel ‘Het Verhaal van Vlaardingen’, zullen ze over anderhalve week de grote zaal verblijden met hun jubileumvoorstelling, die geregisseerd wordt door Ellen Heidelberg, tevens ook speelster bij ONI.
Deze zal extra bijzonder worden, omdat Marry van Wijk, het oudste lid van ONI, een gewaagde én pikante rol zal spelen. Ook zullen de twee jonge toneelspelers Nienke en Maarten Vermaat debuteren. En dat in een wederom spectaculair decor, vertelt Van Aperen. “We hebben dit in eigen beheer en ontwerpen het zelf. Ook hebben we geen voorraad liggen. Voor al onze spulletjes die we gebruiken gaan we de boer op. Elke voorstelling hebben we een verse inventaris.”
Streven is altijd om minimaal één voorstelling per jaar op de planken te brengen. “We hebben in het verleden ook wel in kleine zalen gespeeld, onder andere in het Valkenhof Theater, maar verreweg de meeste stukken hebben we in de Stadsgehoorzaal opgevoerd. En wat is er mooier dan optreden in je eigen Stadstheater”, besluit Van Aperen.
Kaarten zijn te koop op www.stadsgehoorzaal.nl. Na afloop zal er onder het genot van een hapje en drankje het 65-jarig jubileum worden gevierd.