Vrijwilligers hondenspeeltuin Broekpolder werken aan verdere verbeteringen

Nieuws
De rustplekken zijn voorzien van een betegelde vloer. Verderop is het onderkomen van de vrijwilligers te zien.
De rustplekken zijn voorzien van een betegelde vloer. Verderop is het onderkomen van de vrijwilligers te zien. (Foto: Kor Kegel)

De nieuwe graszoden moesten nog even worden ontzien, dus via de uitgang kon je naar binnen. Inmiddels kun je weer via de ingang over het nieuwe gras lopen. Het is een van de vele verbeteringen op de grootste hondenspeeltuin van Nederland, in de Broekpolder te Vlaardingen.

Door Kor Kegel

Zondag 4 juni is er groot feest. Dan viert de vereniging Hondenspeeltuin Broekpolder haar 7-jarig bestaan met kinderschmink, demonstraties flyball en frisbee door The Floaters en een markt met kramen waar dierenspullen te koop zijn. Er is een loterij met velerlei prijzen en als hoofdprijs een overnachting in het Delta Hotel en er zijn een fotograaf en dierfysiotherapeut aanwezig. Elke vijftigste en vijfenzeventigste bezoekende hond krijgt een gratis fotoshoot.

Omheind

4 juni is de datum van oprichting van ’s lands grootste hondenspeeltuin, 2,6 hectare groot, waarvan 1,5 hectare openbaar en 1,1 hectare voor honden met een ‘karaktertje’. Het gehele terrein is omheind en dat maakt dat je hier je hond los kunt laten, als dat in stadsparken of in de bebouwde kom door verschillende omstandigheden niet kan.

Je vindt de hondenspeeltuin aan het Bronstijdpad, vanaf de A20 de Broekpolderweg op en dan voorbij de manege van Die Flardingha Ruiters, vogelvereniging Icarus, voetbalclubs Deltasport en Cion, sportclub Victoria ’04 en mixed hockeyclub Pollux. Vóór de vogelkijkhut en het viaduct over de A20 kun je in de berm parkeren. Veel bezoekers met hun honden komen van buiten Vlaardingen.

Vrijwilligers houden toezicht op een ordentelijk verloop, maar doorgaans gaat het vanzelf goed. Onaangelijnde honden willen zich doorgaans socialer gedragen dan wanneer ze op straat aan de riem zitten. Wel komt het geregeld voor dat een hond met een grauw en een snauw gepaste afstand bewaakt.

Agilityveld

De vrijwilligers letten niet alleen op of alles goed gaat. Ze hebben de afgelopen maanden ook allerlei verbeteringen aangebracht. Elk jaar moeten wel delen van de grasmat worden hersteld, omdat er te veel op gelopen of gerend is. Dat was ook dit voorjaar weer het geval. Verder is het agilityveld verbeterd, waar honden behendigheidstrainingen kunnen doen. Delen van de omheining zijn gerepareerd of vernieuwd. Het onderkomen van de vrijwilligers is verfraaid – nog maar een paar jaar geleden was dat een oude caravan, nu staat er een fraai gebouwtje. En de pleisterplekken, waar hondenbezitters kunnen schuilen of een sigaretje kunnen roken, zijn voorzien van fraai betegelde vloeren met een dak op stevige palen. “Niet gek, hè, voor een stelletje amateurs,” zegt een vrijwilliger die eraan meegewerkt heeft en nu wat strooizand tussen de tegels aan het vegen is. Het is een hele klus geweest om alle benodigde tegels en zand naar de speeltuin te krijgen. Een kleine drie weken geleden was er een heel weekend voor ingeruimd om het zware werk met meer vrijwilligers te doen. Aan het eind van die zaterdag en zondag moest er alleen nog een enkel afdak worden geplaatst. De stevigheid en netheid draagt bij aan een solide karakter van de hondenspeeltuin, terwijl het er tegelijk gezelliger op wordt.

Voorverkoop

De voorverkoop van de loterij is al begonnen. Lootjes kosten twee euro per stuk en je kunt van alles winnen, bioscoopbonnen, lunchbonnen, cadeau-artikelen, hondenspeelgoed, wijnflessen en nog meer. Het is mogelijk gemaakt door de vaste sponsors en andere sympathiserende bedrijven. De trekking is tijdens de feestdag van zondag 4 juni om 14.30 uur.

De hondenspeeltuin is op maandag en woensdag geopend van 13.00 tot 15.00 uur en van 18.30 tot 20.30 uur en voorts op zaterdag en zondag van 9.00 tot 12.00 uur. Het bosdeel voor honden met een karaktertje kan worden gereserveerd.