‘Geweldige’ feestweek verbindt én verwondert

Nieuws
De drie projecleiders van Vlaardingen 750 in actie: Ben Trooster, Wibo Broek en Frank Tomeï.
De drie projecleiders van Vlaardingen 750 in actie: Ben Trooster, Wibo Broek en Frank Tomeï. (Foto: Paul Meuldijk)

Vlaardingen beleefde onlangs een zeer succesvolle feestweek in het kader van 750 jaar stadsrechten. Met een propvol programma, vol muziek, culinair eten en drinken en de intocht van Floris V, werd ‘Vlaardingen 750’ gevierd. De organisatie kijkt zeer tevreden terug op de intensieve week. We spraken met projectleiders Frank Tomeï, Ben Trooster en Wibo Broek over hun ervaringen. 

Door Bart van der Linden

“Ik heb aardig wat kilometers gemaakt”, stelt Ben Trooster, als hij terugkijkt naar de intensiteit die de feestweek in zich had. Maar wel een mooie intensiteit, vol positivisme en goeie energie voor Vlaardingen. Kilometers, het woord is gevallen. Heel de aanloop naar al die activiteiten, met als uiteindelijke climax de viering van 13 tot en met 21 mei, laat zich nog het beste lezen als een marathon. Met toeschouwers langs de lijn die de stad aanmoedigen en verenigen. 

Frank, Ben en Wibo en al die andere vrijwilligers mogen zichzelf een meer dan verdiende pluim geven. “Er is veel gebeurd, de sfeer was gemoedelijk en het was gewoon gezellig”, vertelt Wibo Broek. “Wat natuurlijk ook mee heeft geholpen is het mooie weer.” Wibo was onder meer verantwoordelijk voor de stadsrechtenstoet en de huiskamer van Vlaardingen. Ook is hij één van de aanjagers van de Expocamp, die nog tot en met eind augustus aan de Krabbeplas te vinden is. Wibo: “Insteek voor ons als organisatie was: hoe krijgen we mensen bij elkaar? We wilden verbinden, mensen samen dingen laten beleven. Dat is wel gelukt met veel mooie momenten. Neem Culinair Vlaardingen, waar mensen naast elkaar aan tafel in gesprek gingen.”

De opmaat tot de feestweek en uiteraard ook het programma voor de rest van het jaar, begon zo’n 2,5 jaar geleden. 750 jaar stadsrechten moest immers goed worden gevierd. “En dan loopt alles ook nog zoals je voor ogen hebt”, vertelt Ben Trooster. 

‘Met sessies vooraf gekeken hoe we de boel aan de gang kregen’

“Het was geweldig! Dat is ook af te lezen aan de vele foto’s die zijn gemaakt en de vele mooie berichtjes en reacties die we hebben gekregen.” Hij vervolgt: “Het was best een intensieve week, want je wilt overal gaan kijken en dan negen dagen achter elkaar, dat was best zwaar, want je hebt je handen vol. Maar zoals gezegd, het was geweldig met heel mooi weer. Leuk is dat ik zelfs nog van oud-burgemeester Bruinsma een compliment kreeg voor de organisatie.” Ben prijst zijn collega’s. “We hebben een heel goede samenwerking met elkaar. Als ik het over mocht doen, zou ik zo weer hetzelfde team kiezen.” 

Het publiek liep volop warm voor de vele festiviteiten, zoals de Toft 2 Tooft parade, Vlaardingen Live! en de lentemarkt, zo zag ook Frank Tomeï. Als initiator van het Zomerterras is hij wel wat gewend, maar toch voelde hij ‘een grote verantwoordelijkheid’. “Met sessies vooraf hebben we gekeken hoe we de boel aan de gang kregen. Maar uiteindelijk was het top, er heerste een goeie sfeer. De stad functioneerde goed. Zeker ook met de Grote Kerk die als huiskamer fungeerde. Mensen waren verwonderd.”

Het feestjaar is nog in volle gang. Alle info op www.vlaardingen750.nl.