Visserijverleden wordt met Mutoda zichtbaar gemaakt op Het Groen

Nieuws
Willy van Bree en Harry Chambone laten in de musical Een Groene Vlaardingse Haringvisserijlegende, het visserijverleden herleven.
Willy van Bree en Harry Chambone laten in de musical Een Groene Vlaardingse Haringvisserijlegende, het visserijverleden herleven. (Foto: Peter Spek)

Steeds meer stemmen gaan op om het visserijverleden van Vlaardingen weer zichtbaar te maken. Het Museumkwartier, de nieuwbouwwijk aan de Westhavenkade, krijgt in vele opzichten een uitstraling met een knipoog naar het visserijverleden van de haringstad. Ook het nieuwe marketingprogramma voor de stad heeft de haring als symbool.

Door Peter Spek

Maar om het visserijverleden te borgen moet je bij de jeugd beginnen en dat hebben Harry Chambone, directeur van het Groen van Prinstererlyceum en Willy van Bree, docent maatschappijleer, dit jaar als thema meegegeven aan Mutoda, het muziek, toneel en dans evenement, dat morgenavond door tachtig leerlingen in de Stadsgehoorzaal wordt opgevoerd. 

Vlaardingse musical

“De voorstelling van dit jaar is geïnspireerd op Even goede maatjes, de Vlaardingse musical uit 1973,” zegt Willy van Bree. “Hierin staat het Vlaardingse visserijverleden in de 19de eeuw centraal, maar de cast van nu bestaat naast leerlingen van het Groen van Prinstererlyceum uit bekende Vlaardingers.” De musical van weleer is omgedoopt tot Een Groene Vlaardingse Haringvisserijlegende. Het toneelstuk wordt afgewisseld met moderne dans en muziek van nu met De Dijk, Hennie Vrienten, Harry Styles en Queen maar ook met toneel. 

De kern vormt de film met het verhaal van Neeltje Drop een meisje van twaalf jaar

De kern vormt echter de film met het verhaal van Neeltje Drop. “Zij is een meisje van twaalf jaar en woont aan de Koningin Wilhelminahaven en haar beide ouders zijn verdronken. Omdat de verzorgingsstaat met alle voorzieningen er toen nog niet was, gaat zij op zoek naar familie.”

Zoektocht

“Die zoektocht gaat langs de Vulcaanbrouwerij, het Museum Vlaardingen, De Wannebiezz die Neeltje trakteren op ijzerkoekjes en een serenade Goeiemorgen zonneschijn geven. Renske Verbeek, directeur van de Stadsgehoorzaal verwijst haar naar de directeur van het Groen van Prinstererlyceum, die wijst weer naar het streekmuseum van Jan Anderson.”

Winzo

“Hij laat haar het museum zien en geeft een kwartje voor een ijsje bij Winzo. Rick van der Windt van de ijssalon geeft haar een gratis ijsje en noemt Wim Kerkhof van de Amazing Stroopwafels, die haar doorstuurt naar het Stadsarchief. Daar komt zij erachter, door een boodschap in een fles, dat zij nog een tante heeft, de uitbaatster van café Concordia, tante Anna. Tante Anna is minder aardig dan Neeltje dacht. Zij komt door haar na een oneerlijke proces, in de gevangenis onder de trappen van het Stadhuis. 

De Balder

Na vele jaren weet zij te ontsnappen en loopt via allerlei achterstraatjes naar de haven en monstert aan als man bij schipper Gilles Penning van De Balder, de Vlaardingse zeillogger. Hoe dit verder afloopt, is morgenavond te zien in de Stadsgehoorzaal,” zegt Willy van Bree. De voorstelling is nagenoeg uitverkocht, maar via lifestream te volgen via: https://youtube.com/live/Vn-vKn7sNHI?feature=share.