Theatershow en een streetparade omlijsten het jubileumprogramma van Thalita

Nieuws
Het 60-jarig bestaan van Showbrassband Thalita wordt aangegrepen om de marsmuziek nog even in de belangstelling te zetten.
Het 60-jarig bestaan van Showbrassband Thalita wordt aangegrepen om de marsmuziek nog even in de belangstelling te zetten. (Foto: RWM/PS)

Het moet een feestelijk jaar worden, de viering van het zestig jarig bestaan van showbrassband Thalita en achter de schermen wordt er al hard gewerkt om dit muzikaal jaar vorm te geven. Op het programma staat een theatershow in de Stadsgehoorzaal en een streetparade met elf gerenommeerde muziekkorpsen door het centrum van de stad.

Door Peter Spek

Voorzitter Danny Mooy van Thalita raakt niet uitgepraat over het komende jubileumjaar. “Allereerst zijn wij blij dat wij ons nog staande kunnen houden. Als je kijkt naar het recente verleden, toen Vlaardingen nog minimaal acht korpsen telden, zijn wij nog het enige overgebleven muziekkorps in de haringstad”, zegt Danny Mooy. “De andere korpsen en muziekverenigingen zijn ten onder gegaan aan een gebrek aan leden. Gelukkig kunnen wij ons ledenbestand aardig op peil houden, alhoewel het soms passen en meten is om aan een verzoek voor een optreden te voldoen”, is zijn constatering. “Maar alles is nu gericht op het jubileumjaar, waarin wij ons op onze beste manier willen presenteren naar de Vlaardingse bevolking, in de hoop daar wat leden aan over te houden, want met elkaar muziek maken is toch zo leuk.”

Autoriteit

Danny Mooy blikt alvast vooruit op twee uitvoeringen van zijn korps. “Allereerst de theatervoorstelling in de Stadsgehoorzaal op zaterdag 13 april, waarin wij laten zien niet alleen maar marsmuziek te kunnen spelen. Wij werken nu aan veel composities van bekende artiesten”, laat Danny Mooy alvast weten. “Onze dirigent Ramon Starmans is een autoriteit als het gaat om het samenstellen van een muziekprogramma voor korpsen, daar verwachten wij veel van.”
Verder kijkt de voorzitter uit naar de streetparade, die op zaterdag 14 september wordt gehouden. “Dat wordt een heel bijzonder muziekevenement. Niet minder dan elf korpsen zullen aan deze streetparade deelnemen en dat zullen niet de minste zijn. De top van Nederland komt naar Vlaardingen zoals DVS, de wereldkampioen marsmuziek maar ook korpsen uit de regio zoals de Rijnmondband en de Euroband”, zegt Danny Mooy niet zonder trots.

Muzieklint

“Het wordt een muzieklint van ruim een kilometer en wij beginnen bij het Prikkewater en trekken dan de stad in en deze route lopen wij die middag twee keer.” Een streetparade is ook een vorm van muziek maken, dat langzaam aan het uitsterven is. “In Nederland wordt het bijna niet meer gegeven, ook taptoes zie je steeds minder, daarom willen wij dit Nederlands immaterieel erfgoed nog een keer laten zien.”
De 11 korpsen die aan de streetpade deelnemen is een knipoog naar onze oprichtingsdatum van 11 april 1964. Thalita werd op 11 april 1964 opgericht als meisjesclub. “In het Latijns staat Thalita voor meisje en zo werd er in de jaren zestig alleen opgetreden met meisjes en jonge vrouwen, maar al snel voegden zich ook mannen bij het korps. Volgens Danny Mooy, die zelf bij Thalita trompet speelt en op zesjarige leeftijd door een familielid in aanraking kwam met de dit muziekinstrument, vindt het jammer dat het muziekonderwijs op de basisschool is verdwenen. “Dat is ook grotendeels de oorzaak voor de mindere belangstelling voor muziekkorpsen, zeker bij de jeugd.” Kaartjes voor de theatervoorstelling op 13 april zijn online of via de kassa van de Stadsgehoorzaal te bestellen.