Jongerencolumn: Clean-Up Day

Nieuws
Matea (midden) ruimt afval op in de Westwijk met zijn groepje van de school Kindcentrum PWA.
Matea (midden) ruimt afval op in de Westwijk met zijn groepje van de school Kindcentrum PWA. (Foto: Privé)

Matea zit in groep 8 en bij het Kindcentrum Prins Willem Alexander vindt hij het leuk om voor Nieuwsblad Vlaardingen een column te schrijven.

Hallo coole lezer!

De vorige keer ben ik geëindigd met een raadsel. Het raadsel was: 

Hoe noem je een varken op het ijs? Het antwoord is: Spekglad! 

Misschien heeft u het een paar weken terug wel gemerkt: De Vlaardingse Clean-Up Day. Dit was op 23 maart. Samen heb ik met mijn school Kindcentrum PWA door de hele Westwijk afval opgehaald. Dit hebben we gedaan met alleen de groepen 7 en 8.

Ik zat in een groepje van 3 en samen hebben we wel 3,5 volle zakken gevuld! We hebben heel veel verschillende dingen gevonden. Bijvoorbeeld snoeppapiertjes en plastic tassen, maar ook grotere dingen, zoals planken en tapijten! Elke groep ging een andere kant op. Op deze manier hebben we de hele wijk wat schoner gemaakt, in plaats van één plek heel schoon en de rest helemaal niet.
We hebben ook hele rare dingen gevonden, zoals volle zakken afval op de grond, of statiegeld blikjes die mensen niet teruggebracht hebben naar de winkel. Iedereen uit mijn groepje heeft minimaal 1 volle zak gevonden. En we zijn niet de enige school die hieraan mee heeft gedaan. Ook leerlingen van de Kameleon, Palet Holy, SamenWijs, De Ark, De Hoeksteen, De Singel en Het Anker hebben heel veel afval uit de hele stad opgehaald.

En 23 maart was het ook niet alleen in Vlaardingen Clean-Up Day. In heel Nederland staat deze dag bekend om de dag dat mensen naar buiten gaan om afval op te ruimen. Per jaar ligt er circa 50 miljoen kilo zwerfafval op straat! In de Westwijk staan er in de buurt van alle winkels vrij veel prullenbakken, maar in alle woonplekken maar vrij weinig. En meer prullenbakken kan zwerfafval verminderen. Zwerfafval is ook heel slecht voor het milieu. Natuurlijk omdat het de wereld vervuilt, maar het trekt ook ongedierte aan. Een bananenschil kan op straat wel 2 jaar blijven liggen, uitgespuugde kauwgom maar liefst 20 jaar. Dat lijkt al veel, maar dat valt wel mee.
Een op straat gegooid blikje kan maar liefst 50 jaar blijven liggen. En dat is nog niks vergeleken met een petfles en een sigarettenpeuk: Die kunnen wel oneindig lang blijven liggen. Daarom heb ik een mededeling: Gooi nooit afval op straat en vooral geen petflesjes of sigarettenpeuken. Sowieso ziet het er ook niet heel vrolijk uit.

En ik sluit altijd af met een raadsel: Wat heeft 6 benen, 2 hoofden, 4 oren, 2 handen, maar loopt op vier voeten?

Het antwoord krijgt u de volgende keer!

Jongerencolumn