Een homerun is een nieuwe uitdaging op het mountainbikeparcours

Nieuws
Een nog jonge Marianne Vos opent in 2013 het uitdagende mountainbikeparcours in de Broekpolder.
Een nog jonge Marianne Vos opent in 2013 het uitdagende mountainbikeparcours in de Broekpolder. (Foto: Peter Spek)

Het ruim tien jaar geleden geopende mountainbikeparcours in de Broekpolder door Nederlands succesvolle wielrenster Marianne Vos, heeft voor de doorgewinterde mountainbikers een nieuwe uitdaging gekregen. Aan het einde van het parcours, bij het sportcentrum Polderpoort, is een homerun aangebracht, een flow-trail van zo’n 300 meter.

Door Peter Spek

“Recentelijk is de blauwe route uitgebreid met een nieuw stuk trail,” zegt een woordvoerder van de Stichting Mountainbike Broekpolder.  “Als de mountainbikers beginnen aan de blauwe route, is de homerun het einde van deze ronde. De trail gaat viermaal het talud op en af met een heerlijke flow en is een nieuwe uitdaging voor deze sporters. De aanleg is volledig gerealiseerd door vrijwilligers. Voor het zwaarste werk was ondersteuning met een kraan nodig, die belangeloos beschikbaar werd gesteld door Van Dijk uit Maasland. De gemeente Vlaardingen heeft de benodigde repack ter beschikking gesteld. Het sproeien van het repack met een waterwagen is mogelijk gemaakt door Struijs Glas-/Gevelreiniging. De bebording is aangebracht uit een bijdrage vanuit de voucherregeling beweegvriendelijke leefomgeving, mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid Holland en Team Sportservice”, zegt de woordvoerder van de Stichting Mountainbike Broekpolder.  

Waargemaakt

In de afgelopen tien jaar heeft het parcours in de Broekpolder zich volledig waargemaakt. “En dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk, Deze sport kan het hele jaar beoefend worden. De natuurlijke omgeving van de Broekpolder laat je regelmatig klimmen, dalen, remmen en versnellen. Hierdoor heeft het mountainbikeparcours een uitgesproken interval karakter. Heel anders dan bijvoorbeeld wielrennen op de weg. Bovendien komt de nodige techniek om de hoek kijken en worden zeker niet alleen de beenspieren aangesproken in de Broekpolder. Door de grilligheid van de natuur en de wisseling van de seizoenen is een ronde over het mountainbikeparcours nooit hetzelfde. De cross-country route is bijna tien kilometer lang en uniek voor Nederland en deze route is geschikt voor beginnende mountainbikers, maar ook gevorderden kunnen volop genieten van deze route.” Een vijftigtal vrijwilligers is regelmatig in de weer met het onderhoud van de route, belangrijk voor het voortbestaan en voor het behoud van de kwaliteit van deze mountainbikeroute en voor de veiligheid.