‘Het Bevrijdingsvuur symboliseert de vrijheid die wij hier hebben’

Nieuws
Burgemeester Bert Wijbenga ontsteekt om klokslag 12 uur op 5 mei het Bevrijdingsvuur in het Krabbepark.
Burgemeester Bert Wijbenga ontsteekt om klokslag 12 uur op 5 mei het Bevrijdingsvuur in het Krabbepark. (Foto: Ada Onderdelinden)

Burgemeester Bert Wijbenga ontstak zondagmiddag klokslag twaalf uur het Bevrijdingsvuur in het Krabbepark. “Het symbool van vrijheid,” liet de eerste burger van Vlaardingen weten.

Door Peter Spek

“Wij hebben het goed hier in dit land. Natuurlijk het kan op enkele punten beter, maar wij leven in vrijheid en kunnen zeggen wat wij willen. En dat kan op andere plaatsen op de wereld niet. Dat moeten wij koesteren,” liet Bert Wijbenga weten, die in een historische Jeep van Vlaardinger Chris van Hemert naar het Bevrijdingsvuur werd gereden. “De Chaplain-jeep is een replica van de Jeep die in mei 1945 Vlaardingen binnenreed en de bevrijding van Vlaardingen vierde,” zegt Chris van Hemert. 

Parachutisten

Daarna was het feest in het Krabbepark waar jong en oud konden genieten van sport en spel, maar vooral konden luisteren naar muziek. Het Krabbepark liep helemaal vol met belangstellenden toen rond twee uur tien parachutisten op een spectaculaire manier een veilige landing maakten op een vooraf uitgezet grasveld. “Het is een geweldig bevrijdingsfeest,” zegt Paul van Meurs, voorzitter van de Stichting Nationale Gedenkdagen. 

Je voelt een beetje de vrijheid in de lucht hangen hier in het Krabbepark

“Je voelt een beetje de vrijheid in de lucht hangen hier in het Krabbepark. Al het nieuws over de oorlogen in de wereld maakt het er niet vrolijker op, maar vandaag heb ik de indruk dat de Vlaardingers dat even willen vergeten. Ik zie alleen maar vrolijke gezichten. Maar het heeft ons wel wat hoofdbrekens gekost. Nog geen twee weken geleden moesten wij het programma verplaatsen van het Oranjepark naar het Krabbepark. De locatie daar was onbruikbaar geworden door de vele regenval van de afgelopen weken. Alle hulde aan onze organisatoren die in een korte tijd het programma ombouwden en met succes. Ik hoorde alleen maar positieve geluiden,” aldus Paul van Meurs. Volgend jaar staat de viering van tachtig jaar bevrijding op het programma, met een groots bevrijdingsfestival, toch weer gepland in het Oranjepark. Met de ervaring en het succes van vandaag moeten wij daar met de organisatoren nog maar eens goed over praten.”