Man minder en goed gesprek helpt

Sport
Excelsior'20-gpalie Robin Hos houdt in het druk met Schiedammers bevolkte zestienmetergebied het overzicht. (Foto: Arie Noordhoek)
Excelsior'20-gpalie Robin Hos houdt in het druk met Schiedammers bevolkte zestienmetergebied het overzicht. (Foto: Arie Noordhoek) (Foto: )

Een kat in het nauwe maakt zelfs gehandicapt, zoals Victoria’04 in de derby tegen Excelsior’20 was, de juiste sprongen. De Vlaardingers verloren al in een vroeg stadium doelman Jochem van der Hoff, die na een handsbal buiten de zestien, met rood naar de kant moest. En wonnen toch: 2-0.

DOOR GERARD S. VERVER

Dan helpt het wanneer je elkaar vier dagen eerder in de beschutting van de kleedkamer goed in de ogen gekeken hebt en de plussen en minnen hebt geteld. “Een goed gesprek”, noemt trainer Raymond Kraaijbeek het. “Gewoon even de balans opmaken en benoemen waar onze, ook die van de staf, mankementen liggen, maar de kwaliteiten niet onbesproken laten.” De nieuwbakken derdeklasser staat, als het een dag in goede doen is zijn mannetje. Hij verwijst naar de uitbeurten bij HBSS en Meeuwenplaat. “Zeker in Schiedam is een fantastische wedstrijd afgeleverd. Daar was vriend en vijand het, hoewel we verloren, over eens. In de vierde klas konden ze met mooi voetbal winnen. Een treetje hoger is dat niet voldoende. Dan is ook een portie strijdlust nuttig en nodig.”

Die boodschap blijkt neergedaald. Kraaijbeek: “Toch zaten ze er na de eerste vijf minuten door het missen van zeker twee honderd procent kansen doorheen en op slot”. Het wegsturen ziet Kraaijbeek als het kantelpunt. “De moed zakte daardoor niet in de schoenen. Sterker nog, met zijn tienen gingen ze er vervolgens voluit voor en dat werd ruimschoots uitbetaald.”

De driepunter helpt, maar vooralsnog heeft Victoria’04 de kans op een plaats in de degradatie-competitie daarmee nog niet van zich afgeschud. “Maar als het zaterdag lukt om van VDL te winnen, kunnen we een stap in de goede richting van een veilige plek op de ranglijst maken.”