‘Koeman kan niet om Maatsen heen’

Sport
Zijn trotse ouders en broer Donavan genieten van de prestaties van Ian Maatsen (tweede van rechts). (Foto: PR)
Zijn trotse ouders en broer Donavan genieten van de prestaties van Ian Maatsen (tweede van rechts). (Foto: PR) (Foto: )

Na zijn wervelende optreden en de wonderschone 2-0 in de kwartfinale van de Champions League tegen Atletico Madrid is voetballend Nederland het er unaniem over eens: “Ian Maatsen verdient een plek in Oranje’s EK-selectie. Ronald Koeman kan niet om hem heen”.

Ooit begonnen bij CWO belandde de geboren Vlaardinger via Sparta en Feyenoord bij PSV. Daar werd hij in 2018 opgehaald door Chelsea en later aan Coventry, Championship-kampioen Burnley en sinds januari aan Dortmund verhuurd. Daar is hij niet zoals in Londen bankzitter. De 22-jarige verdediger kreeg een basisplaats en speelt de sterren van de hemel. Koeman haalde hem eerder al eens naar Oranje, maar liet hem laatst toch achter in het Jong Oranje van Michael Reiziger, dat bezig is aan EK-kwalificatie-wedstrijden.

Thuis volgen ze zijn voetbalavonturen op de voet. Dinsdagavond moest vader Edward het echter van  horen zeggen hebben. “Ik was voor mijn werk in Salzburg. Wel kreeg ik na die 2-0 van Ian via WhatsApp de beelden. “Dat was genieten. Het was niet voor het eerst, dat hij zich door een verdediging slalomde. Alleen ging zo’n bal dan net naast. Nu klopte alles. Het was zijn eerste doelpunt in Dortmund en ook in de Champions League.”

“Als je Oranje wilt bereiken, en natuurlijk wil hij dat, moet je niet op de bank zitten, maar spelen. Dortmund geeft hem die ruimte. Wil hem ook houden. Maar er kloppen nu ook andere clubs aan”, merkt Edward Maatsen. Het zorgt voor spannende tijden. “Het kan trouwens ook zomaar zijn, dat Chelsea hem terughaalt. Dat is afwachten.” Uiteraard is er een voorkeur in het Maatsen-kamp. Dortmund lijkt namelijk een uitstekende springplank naar een nog mooiere carrière. Lewandowski, Sanches en Haaland gingen hem voor. Die zijn er begonnen en moet je zien wat zij bereikt hebben.”