"Trots op duurzame gemeentewerf"

Algemeen
Wethouder van de Weijenberg opende officieel de duurzame gemeentewerf.
Wethouder van de Weijenberg opende officieel de duurzame gemeentewerf. (Foto: Rodi Media/SZ)

"Trots op duurzame gemeentewerf"

WATERLAND – Het was een bijzondere dag gisteren volgens wethouder van de Weijenberg, gemeente Waterland. "Officiële openingen doe ik weliswaar veel vaker, maar het komt zelden voor dat ik een volledig nieuw pand dat op een duurzame manier is gebouwd mag openen. En dat binnen de korte bouwperiode van zes maanden. Ik ben trots op het resultaat!" De nieuwe duurzame gemeentewerf werd dinsdag 26 november officieel geopend door de wethouder en Willem Breedijk, van bouwmaatschappij Buitenhuis B.V.

De gloednieuwe gemeentewerf biedt plaats aan 45 medewerkers van de buitendienst van de gemeente en is op een duurzame manier gebouwd. Dit betekent dat er veel gebruik is gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen zoals hout, zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming. Deels is materiaal gerecycled en hergebruikt.

Sinds een kleine week werken de 45 man al in het nieuwe pand en over het algemeen zijn ze tevreden. "Verhuizen was een flinke klus, maar nu het eindelijk klaar is zijn we blij met het resultaat", aldus een van de medewerkers.

"Het pand is qua oppervlakte circa de helft kleiner" volgens Thijs van Went, beheer bouwkunde gemeente Waterland, "maar biedt door de meer efficiënte manier van het gebruik van de ruimten genoeg plaats voor medewerkers en materieel." Niet alleen de medewerkers hebben een nieuwe plek gekregen, maar uiteraard ook de opslag voor de auto's , verkeersborden en gereedschap is meeverhuisd.

Prachtig uitzicht

De medewerkers zijn er behoorlijk op vooruit gegaan qua werkruimte en hebben bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op de buren van de Irenehoeve- via een glazen wand- in de hal die leidt naar de werkplaatsen. Willem Breedijk, aannemer Buitenhuis benadrukt dat ondanks dat er zo'n 12 procent op de kosten bespaard moest worden bij de bouw er geen grote concessies gedaan zijn op het eindresultaat. Uiteraard kijk je als je kosten moet besparen naar de beste opties. Zo zijn er uiteindelijk soms andere materialen gekozen die iets goedkoper waren, maar uiteraard met dezelfde kwaliteit als die we voor ogen hadden." Thijs van Went, bouwbeheer vult aan: "Tevens hebben we materialen hergebruikt van de vorige gemeentewerf om kosten te drukken. Zo is er sanitair meeverhuisd, en een aantal armaturen. Momenteel liggen er 100 zonnepanelen op het dak. In de toekomst is de ambitie daar tweehonderd zonnepanelen te hebben!"

Het nieuwe duurzame pand.