World Servants helpt dak- en thuislozen in Utrecht

Algemeen
Jelmer Stolk en collega Servants aan de slag met het buitenmeubilair van de Tussenvoorziening in Utrecht.
Jelmer Stolk en collega Servants aan de slag met het buitenmeubilair van de Tussenvoorziening in Utrecht. (Foto: Trinette Adema)

MONNICKENDAM/UTRECHT – De jongeren van Christelijke vrijwilligersorganisatie World Servants Monnickendam zijn deze week neergestreken in Utrecht om daar te helpen bij De Tussenvoorziening. Deze voorziening biedt opvang, begeleid wonen en schuldhulpverlening aan mensen die dakloos zijn, zijn geweest of dreigen te worden. Ze bouwen daar mee aan een toekomst voor degenen die worden opgevangen. De reis naar Utrecht was minder ver dan de oorspronkelijke reis naar Ethiopië die gepland stond voor dit jaar. Deelnemer Jelmer Stolk: “Vanwege corona is deze reis uiteindelijk niet doorgegaan. Vanuit de organisatie World Servants is toen besloten dat we hier in Nederland aan een mooi project kunnen werken.”

Door Shelley Zuizewind

En een mooi project dat is het zeker. Jelmer Vertelt: “Voor mij persoonlijk maakt het niet uit of ik nu in Utrecht aan het helpen ben of in Ethiopië. Ik vind het een mooi idee dat we mensen kunnen helpen en zoals we dat bij de Servants mooi zeggen; vanuit christelijk oogpunt kunnen dienen. Het doel van de Servants  is bouwen aan verandering. Verandering bij de mensen die we dienen/ helpen en verandering bij ons zelf”, aldus Jelmer. 

Dagbesteding

De Monnickendamse jongeren steken deze week de handen uit de mouwen op de dagbesteding en bij de crisisopvang in Utrecht. Jelmer legt uit: “Bij de dagbesteding komen mensen uit de buurt voor een kopje soep, eten, een kopje koffie en een praatje. Dat zijn mensen die op straat geleefd hebben maar ook andere mensen uit de buurt zijn welkom. We hebben deze week de voortuin van de dagbesteding aangepakt zodat deze er weer uitnodigend uitziet.  En het buitenmeubilair en de fietsenwerkplaats zijn we ook aan het opknappen.”

Crisisopvang

“Maar we zijn ook bij de crisisopvang aan de gang. Hier zorgen we ervoor dat de muren van de slaapkamers van de bewoners een beetje worden opgefleurd. Het is fijn om te merken dat ons werk gewaardeerd wordt. Niet meteen hoor. Eerst moesten sommige mensen nog even aan ons wennen, maar toen een jonge bewoner met hersenletsel heel enthousiast werd en ons wilde helpen stonden vervolgens meerdere mensen te kwasten. Dat geeft een goed gevoel”, aldus Jelmer.

Je hoort over drank en drugs. Maar iedereen kan dakloos worden. Talloze mensen met verschillende problemen

Die saamhorigheid brengt ook de nodige gesprekken op gang. “We zijn als deelnemers van de werkvakantie, in mijn optiek, in een paar korte dagen snel naar elkaar toe gegroeid. Je trekt als groep veel met elkaar op. Dat geeft een band.” 

Bidden

Jelmer geeft aan dat er mooie gesprekken zijn over levensfilosofie en bidden. Maar voornamelijk de gesprekken die we met (ex-)daklozen hebben, of de verhalen die je van collega-Servants hoort zijn bijzonder.

Hoe kom je op straat terecht?

De vraag: ‘Hoe kom je op straat terecht?’ is volgens Jelmer niet alleen te beantwoorden met het geijkte verhaal; drank en drugs. “We zijn hier inderdaad bij de opvang waar je een aantal klassieke verhalen hoort over drank, drugs, het slechte pad enzovoorts. Maar wat mij en ook anderen wel de ogen opent is dat echt iedereen dakloos kan worden...Er komen bij de Tussenvoorziening veel verschillende mensen met veel verschillende verhalen. Vaak zit er veel (verborgen) leed. Depressie, scheidingen, geldproblemen. Het is mooi om in deze omgeving ons steentje bij te dragen als Servants”, aldus Jelmer.