Uitreiking schaatsvaardigheidsdiploma’s in dorpshuis Het Trefpunt

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

MARKEN  - Een ‘echte’ winter hebben we al een tijdje niet meer gehad in Nederland, maar het jeugdschaatsen op Marken is al vele jaren heel populair. IJsclub Marken hield vrijdag in een ‘uitverkocht’ dorpshuis ‘Het Trefpunt’ voor de 29ste keer een diploma-uitreiking. Kinderen op Marken, en tegenwoordig ook een aantal kinderen uit Monnickendam, in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar gaan elke vrijdag naar kunstijsbaan ‘De Westfries’ in Hoorn om daar te leren schaatsen. Aan het eind van het seizoen gaan ze ‘afschaatsen’ en daarvoor kregen ze afgelopen vrijdag een KNSB schaatsvaardigheidsdiploma.

Sinds oktober 1992 organiseert IJsclub ‘Marken’ in de periode oktober tot en met maart wekelijks schaatsles van 17.00 tot 18.00 uur naar ‘De Westfries’. De kinderen worden daarvoor elke vrijdagmiddag per bus van Marken naar Hoorn vervoerd. De firma Hellingman uit Zaandam verzorgt dit vervoer reeds vanaf het begin.

Er werd in 1992 begonnen met 38 kinderen, want de bus was toen niet groter. Tegenwoordig gaan er 50 kinderen en begeleiding mee en dan is de bus geheel vol. Hoewel het, vanwege het teruglopend aantal kinderen steeds moeilijker wordt, is het ook afgelopen seizoen weer gelukt de bus vol te krijgen. De kinderen krijgen les van gediplomeerde begeleiders, die les geven volgens de richtlijnen van de KNSB (schaatsbond).

De middag in Het Trefpunt werd geopend door voorzitter Roos en hij heette iedereen van harte welkom. Vervolgens kwam Linda Kasper van het jeugdschaatsen aan het woord. Hierna was het tijd waar de vele aanwezigen voor gekomen waren, de diploma uitreiking.

Uitreiking schaatsvaardigheidsdiploma’s

De begeleiders deelden zelf de diploma’s uit aan hun pupillen. De diploma’s hebben een gradatie. Er zijn diploma’s van SP (schaatsproef) en vervolgens van A tot F (soms met twee sterren). De kinderen beginnen met SP en kunnen na een paar jaar eindigen met F.

Afscheid

Tot slot kwamen de oudste kinderen naar voren, het waren er dit jaar acht, die afscheid namen van de schaatslessen. Zij brachten een ABC, waarbij van alles benoemd werd van begeleiding tot mede schaatsers. Na de voordracht werd de traditionele foto van de afscheid nemende kinderen aan de begeleiders overhandigd, welke weer een mooi plaatsje krijgt in de kantine van IJsclub Marken, ‘De IJsschuit’ aan het Zereiderpad.

Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com