CHOCOLADE - column Huis in Huis uit

Column
Afbeelding
(Foto: Catharina Reynolds)

De prijs van cacao gaat door het dak, lezen we de afgelopen tijd. In ons land is chocolade in 2023 gemiddeld 12% duurder geworden, waarbij overigens arbeidskosten, distributie en marketing ook meetellen. Dat betekent simpelweg dat deze heerlijke uitspatting duurder wordt.

Moeten we dan maar minder gaan zoeken naar de bijna pure chocolade repen die 85% cacao bevatten en heel erg goed voor ons zijn vanwege de vele gezondheidsvoordelen, zoals bijvoorbeeld bescherming van de hersenen. Daar kleeft één ‘maar’ aan. Mits… we er niet meer dan 100 gram per dag van eten enneh … totaal niet meer dan 200 gram per week. Slechts twee keer per week een uitspatting? Redden we dat?

Laten we dan maar eens zoeken naar andere uitspattingen met minder chocolade. Wie kent nog de Arretje Nof cakes van onze grootmoeder? Genoemd naar de beroemde boekjes van Johan Fabricius uit de twintiger jaren van de vorige eeuw maar nog steeds verkrijgbaar op Marktplaats.

Calvé heeft destijds zijn producten aan de man gebracht via deze stripboekjes van Arretje Nof, die bijzonder populair werden. Er bestaat zelfs een complete Calvé reeks van 8 delen Arretje Nof, een stripfiguur. Waarom daar later chocola van werd gemaakt, heeft te maken met de directie van dit bedrijf die naar goede reclame zocht. Zo ontstonden de oer- Hollandse Arretje Nofs recepten voor cakes van chocola, boter, cacao en koekjes.

Die recepten zijn nog steeds te vinden, onder andere bij Simone’s Kitchen, de Allerhande en bij Rutgers Kitchen. Koude snel te maken cakes in diverse variaties, zoals Arretjes cake zonder ei maar wel weer met pure chocolade van 70%.

Zuiniger met cacao?

Dan kunnen we bijvoorbeeld chocolate chips cookies maken. Veel meel en weinig chocolade. Op die manier kunnen we ons toch nog te goed doen aan de dure cacao door er minder van te gebruiken terwijl onze smaakpapillen er wel door worden gestreeld. Recepten hiervoor kan men vinden bij onze fameuze nationale kookster, Miljuschka, die zelf van mening is dat ze de allerlekkerste maakt. Ze noemt ze ook wel crack cookies, die volgens haar nooit mislukken.

In al deze cookies zit minder chocolade dan in onze repen maar ze hebben wel de verrukkelijke smaak van chocola, waar we ons zo graag aan te goed doen als we een boze, verdrietige, jolige of liefdevolle bui hebben. Kortom: chocolade hoort nog steeds bij onze diverse gemoedsstemmingen. Als de prijs omhooggaat, zullen we gewoon even anders moeten gaan denken. Dat lukt vast!

•••