Zo houd je je huis koel tijdens tropisch warme zomers

Duurzaam
Hoe hou jij je huis koel zomers?
Hoe hou jij je huis koel zomers? (Foto: Pexels)

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Regelmatig sneuvelen er weerrecords en rijgen lange periodes van warmte en droogte zich aan elkaar. Als de temperatuur tot tropische hoogte stijgt is het de kunst om je huis zo lang mogelijk koel te houden. We kunnen daarbij veel leren van mensen die in de tropen wonen en weten hoe ze dat moeten aanpakken.

Houd ramen en deuren overdag dicht

Een belangrijk advies is om overdag ramen en deuren zo veel mogelijk dicht te houden. Ramen waar langdurig de zon op staat kun je afschermen met zonwering screens. Die houden niet alleen het licht tegen maar ook de warmte. Door de screens ’s morgens al te laten zakken kun je de temperatuur in huis met enkele graden beperken.

’s Nachts de ramen open

Natuurlijk moet het veilig kunnen, maar het meest ideaal is om ’s nachts de ramen open te zetten. Zet er een hor voor als je geen bezoek wilt hebben van een zwerm muggen of als de kat niet door het raam mag ontsnappen. Op die manier kan de warmte die zich overdag in huis heeft opgehoopt naar buiten. Overigens werkt een goed geïsoleerd huis ook tegen de hitte. Niet alleen hoef je ’s winters minder hard te stoken, in de zomer houdt de isolatie de warmte langer buiten de deur.

Bestel screens en zonwering niet in het hoogseizoen

Als je pas bent verhuisd en je bent op zoek naar screens dan kun je de website van suneclipse.nl bezoeken. Zij hebben verschillende oplossingen voor je ramen. Wees eventuele drukte en vakanties voor en laat de screens in het voor- of naseizoen of desnoods in de winter plaatsen. Dan heb je ze misschien niet meteen nodig. Maar dan hangen ze er in ieder geval als de eerste warme zomerdagen zich aandienen. De kans bestaat dat er geen ruimte is in de agenda om dan screens te plaatsen. Woon je in een appartement? Dan is het verstandig om uit te zoeken of het is toegestaan om screens te plaatsen en aan welke voorwaarden die eventueel moeten voldoen.

Moeten we allemaal aan de airconditioning?

Steeds meer mensen besluiten om een airconditioner te kopen of zelfs een vast systeem te laten aanbrengen. Natuurlijk is het prettig om je huis hiermee te koelen. Maar bedenk dat een airco flink wat stroom verbruikt. Het is niet voor niets dat in hotels en vakantiehuisjes soms apart betaald moet worden voor het gebruik van de airco. Bovendien kun je er ook flink verkouden van worden. Een pluspunt van een airco is dat je deze in de winter ook als verwarming kunt gebruiken. Dat is soms goedkoper dan stoken op gas. Je kunt er specifieke ruimten relatief snel mee verwarmen waarna het systeem weer kan worden uitgezet. Ook dit is een reden waarom in meer huishoudens in Nederland de airco zijn intrede heeft gedaan de laatste jaren. 

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.