'Ik begon met een rolletje plakband' - Snuffelwinkel Oepz op Noordeinde in Monnickendam sluit deuren

Nieuws

MONNICKENDAM - Met pijn in haar hart sluit eigenaresse Roline zaterdag 23 augustus de deuren van haar winkel Oepz aan het Noordeinde in Monnickendam. Ze vertelt: "Negen jaar geleden ging de telefoon, mijn vriendin Riet belde me en zei: 'Jij wilde toch altijd een winkel?' En ja, dat was ook zo. Op dat moment zou ik eigenlijk terug keren bij mijn oude baas in de drogisterij. Maar een eigen winkel beginnen, ja dat was het helemaal. Zo had ik binnen twee uur besloten om voor mezelf te beginnen."
"De naam Oepz had ik al snel. Ik begon met een rolletje plakband zeg ik altijd. Het was een leuke tijd. Ik begon met advertenties zo groot als een postzegel", vervolgt Roline. "De mensen moesten wel wennen aan dit eigenwijze mens, maar het sociale contact was prima. Ik had toen al een toeristenvergunning en was open op zondagen. Ik heb Monnickendam echt zien groeien. Ik heb in samenwerking 29 ondernemers op de Middendam op de foto gekregen om duidelijk te maken dat Monnickendam geen dooie stad was, waar je niks kon kopen, maar een stad die sterk aan het veranderen was."

Meedoen

"Er kwamen autoloze zaterdagen in het seizoen, waar uiteraard niet iedereen een voorstander van was. Maar voor het winkelende publiek was het een verademing. En ja, toen verhuisde ik naar het Noordeinde. Er gebeurde van alles. De Stichting Promotie Waterland werd opgestart. Het Waterlands museum de Speeltoren werd herbouwd. Diverse stenen en dakpannen heb ik gesponsord. Overal deed ik aan mee. Ik ben zelfs naar alle fracties in de gemeenteraad geweest om de markt voor de deur te houden. Heb een Stadsraad zien vormen en heb adoptie plantenbakken voor de deur genomen. De verbouwing van de Grote Kerk heb ik zien voltooien. De boekpresentaties van Waterland in beeld heb ik elk jaar bezocht."
Op de kaart
"Er wordt door allerlei vrijwilligers van alles georganiseerd. Zo kregen we een nauticmarkt, een streekproductenmarkt, brocante in de Grote Kerk, de kerststallenroute en is er het straattheater. De dagjesmensen op de fiets heb ik graag voorzien van een folder over Monnickendam, en gewezen op het hele uur van de Speeltoren met het unieke carillon. Ja, ze bleven dan toch langer in de stad. De wijnroute kwam er, en was een enorm succes. Er vaart zelfs weer een boot tussen Volendam, Monnickendam en Marken. Fantastisch. Monnickendam staat weer op de kaart.
"Ik heb winkels zien gaan en komen. Ik ben er voor gegaan met mijn winkel in Monnickendam, een prachtige stad. Ik heb genoten, gelachen, gehuild, vriend en vijand gemaakt en heel veel lieve klanten gehad. En daarom wil ik nu ik mijn winkel sluit alle Monnickendammers en Waterlanders bedanken voor hun vertrouwen in mij en mijn winkel. We komen elkaar vast nog wel tegen.", zegt Roline tot slot.