Groen licht voor vreugdevuren in Den Haag

Cultuur
Op vier plaatsen in Den Haag worden er waarschijnlijk vreugdevuren gehouden: Duindorp, Scheveningen, Laak en Escamp.
Op vier plaatsen in Den Haag worden er waarschijnlijk vreugdevuren gehouden: Duindorp, Scheveningen, Laak en Escamp. (Foto: Pixabay)

Voor het eerst in jaren mogen er met Oud & Nieuw waarschijnlijk weer vreugdevuren worden gehouden in Den Haag; in elk geval in Duindorp en op Scheveningen. Dat maakte de Haagse burgemeester Jan van Zanen donderdag 29 september officieel bekend. De evenementenvergunningen zijn verleend. Voor vreugdevuren in de Paets van Troostwijkstraat (Laak) en de Puremerendstraat (Escamp) zijn de aanvragen voor vergunningen in de afrondende fase.

De afgelopen drie jaarwisselingen gingen de vreugdevuren niet door.  In 2019/2020 niet na het verschijnen van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, en de laatste twee jaarwisselingen niet vanwege coronamaatregelen. Voor het houden van een vreugdevuur gelden strikte voorwaarden, zoals een maximale grootte en geldende milieunormen, omdat de veiligheid van omstanders en omwonenden niet in gevaar mag komen. 

Vier plaatsen

Op vier plaatsen in Den Haag zijn evenementenvergunningen aangevraagd: Duindorp, Scheveningen, Laak en Escamp. Aan Duindorp en Scheveningen zijn de evenementenvergunningen inmiddels verstrekt. Voor Laak en Escamp zijn de aanvragen in de afrondende fase. 

Ook andere vergunningen nodig

Naast de evenementenvergunning hebben de organisatoren voor het houden van de vreugdevuren aanvragen ingediend voor een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet, een watervergunning en een ontheffing op grond van de Wet Milieubeheer. Deze aanvragen zullen respectievelijk door de Provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland en het college worden beoordeeld. 

Medio oktober wordt meer bekend over de gemeentelijke plannen voor de jaarwisseling in het beleidskader 2022/2023.