Meedoen aan Holland’s Got Talent: ‘Ik had niet gedacht dat het zó leuk zou zijn’

Annemieke Wagenaar, eigenaar van dansschool Dans Creatie in Wateringen en Naaldwijk, is een echte Westlandse. Daarbij past een nuchtere mentaliteit. Daarom twijfelde ze aanvankelijk of ze haar leerlingen mee zou laten doen aan Holland’s Got Talent.
Door Debbie van Eijk
Haar collega, danslerares en choreografe Renee de Bruijn-De Winter - een begrip op Instagram, met bijna 50.000 volgers - was ook niet meteen weg van het idee. “Ik ben altijd een beetje huiverig voor tv,” legt Annemieke uit. “Het kan heel erg nep zijn. En: tv kan je maken, maar ook breken”. Uiteindelijk besloten ze er toch voor te gaan. “En dan gaan we er ook echt voor; dan willen we ook het allerbeste van het danstheater laten zien.”
Tranen
Dat is zeker gelukt. Vrijdag 22 september kon heel Nederland zien hoe meer dan twintig meiden van Dans Creatie, onder de naam balletgroep DC Passion, de show stalen in Holland’s Got Talent. De vier juryleden gingen één voor één om: Edson da Graça eigenlijk al bij aanvang van hun optreden, maar tegen het einde bekende hij zelfs tranen in zijn ogen te hebben, zó mooi was het. Dan Karaty prees de uitstekende choreografie.
Daarvoor gaat alle lof naar Renee, benadrukt Annemieke, die Renee als leerling kreeg toen ze vier was.
Als choreograaf is het Renee gelukt een boeiende dans vorm te geven, met patronen, formaties en overgangen die continu het geheel in beweging hielden, lichtte jurylid Karaty verder toe. Chantal Janzen deelde de bewondering van haar collega-jurylid en Marc-Marie Huijbregts prees de synchroniteit van de dansuitvoering: “Jullie zijn net één iemand die constant mooie beelden maakt”, zei hij.
Paste nét
Dat laatste was de grootste uitdaging, vertelt Annemieke: synchroon dansen. Maar het dansen voor de jury van Holland’s Got Talent kende nog meer uitdagingen. Zo paste de dans nét op het podium; de achterste danseres stond met haar rug tegen de achtergrond. Echt repeteren hadden de meiden bovendien niet gekund. Alleen de vloer hadden ze even mogen testen, omdat niet alle ondergronden geschikt zijn voor de spitzen waarmee ze dansten. Die spitzen waren trouwens een primeur in de tv-show. “Daar kan je ook niet zomaar op staan,” vertelt Annemieke. “Daar gaat jaren aan voorbereiding aan vooraf.”
Een andere uitdaging waar de groep voor kwam te staan: het lange wachten voor ze op mochten. “Wij moesten er om twee uur ‘s middags zijn, maar waren de allerlaatsten om half elf ‘s avonds.” De golden buzzers, waarmee kandidaten verzekerd zijn van een plek in de halve finale, waren er tegen die tijd al doorheen gejaagd. Het is dus nog even spannend of de meiden door mogen. Dat beslist de jury op 13 oktober.
Maar of ze nu wel of niet door gaan, een hoop lol heeft Annemieke tot nu toe zeker beleefd, achter de schermen met Renee en de meiden. “Ik had niet gedacht dat het zó leuk zou zijn.”
Ik had niet gedacht dat het zó leuk zou zijn
Annemieke is bovendien supertrots op de tweeëntwintig leerlingen van haar Westlandse dansschool die de dans uitvoerden, van wie de jongste 12 jaar is en de oudste 20. Dat ze zo perfect synchroon wisten te dansen, komt misschien mede doordat ook deze meiden vanaf hun vierde al dansen bij Dans Creatie.
Topsport
Ook de enorme voorbereiding, in de vorm van extra trainingen in de weekenden en vakanties, hielp mee. “Die meiden zijn zo onwijs enthousiast,” vertelt Annemieke trots. Naast klassiek ballet beheersen deze danseressen trouwens ook urban en moderne dans. Die laatste dansstijlen zijn momenteel een stuk populairder dan ballet. “Dat wij zoveel klassiek ballet aanbieden, is vrij uniek. Bij bijna alle dansscholen in Nederland is ballet ondergeschikt aan het worden.”
En dat terwijl klassiek ballet zo gaaf is, en de basis van alle dansstijlen. Dat kon iedereen vrijdag zien. Er komt ook heel wat meer bij kijken dan alleen sierlijk bewegen, zoals sommige mensen denken. Dat gaf ook jurylid Dan Karaty aan. Annemieke: “Veel mensen hebben geen idee hoe moeilijk klassiek is en hoeveel concentratie je daarbij moet hebben. Het ziet er niet alleen mooi uit, het is ook topsport.”
Songfestival-hit
De dans werd uitgevoerd op het nummer Voilà van Barbara Pravi uit Frankrijk, die ermee deelnam aan het Eurovisie Songfestival in 2021. “Dat nummer is weer heel erg in op dit moment,” stelt Annemieke vast. “Net als ballet in de modemerken. Je komt overal in winkels T-shirts tegen met spitzen, of ballerina’s. Het hangt een beetje in de lucht.”
Ze merkt ook dat een hoop Westlanders het optreden van DC Passion hebben gezien: “Bijna iedereen die ik tegenkom”, lacht ze. “Op straat, of bij de Albert Heijn in Wateringen.” Ook op Facebook wordt Dans Creatie overladen met duimpjes en complimenten.
Ze verwacht dan ook wel dat zich meer enthousiaste meiden zullen melden voor lessen klassiek ballet bij de dansschool. Mocht Dans Creatie door gaan naar de halve finales, zou dat effect nog weleens groter kunnen zijn. Het kan niet anders of het optreden bij Holland’s Got Talent heeft het genre nu al een beetje meer op de kaart gezet. Niet alleen in Westland, maar in heel Nederland.
Het optreden is terug te kijken op Facebook.